Μπάζα Κουτσολιούτσου 123 εκατ. ευρώ

Μπάζα Κουτσολιούτσου 123 εκατ. ευρώ

Ο ιδρυτής του ομίλου ελέγχεται και από τη δημόσια αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Επτά φορές έβγαλε τα λεφτά που έδωσε για να αγοράσει μετοχές της εταιρείας του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος από το 2001 έως σήμερα! Ο ιθύνων νους της Folli Follie, ο οποίος μαζί με γυναίκα του Καίτη και τον γιο του Τζώρτζη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, ελέγχεται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, εκμεταλλευόμενος τη φούσκα που είχε δημιουργήσει αποκόμισε υψηλότατα κέρδη από τις πωλήσεις πακέτων μετοχών. Κερδισμένος όμως από τις αγοραπωλησίες μετοχών είναι και ο γιος του Τζώρτζης αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι πωλήσεις μετοχών από τον πατέρα Κουτσολιούτσο τα τελευταία 17 χρόνια πραγματοποιούνταν σε περιόδους που τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie εμφανίζονταν σημαντικά αυξημένα, ενώ οι αγορές όταν χρειαζόταν στήριξη η μετοχή.

Βέβαια όπως έχει καταγραφεί στο πόρισμα της Alvarez & Marshal επί των ασιατικών δραστηριοτήτων της FFG στην Ασία, αλλά και από τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) τα μεγέθη του ομίλου ήταν ψευδή ή ανύπαρκτα σε συντριπτικά μεγάλο μέρος τους.

Πωλήσεις 143,13 εκατ. ευρώ

Από τον Μάρτιο του 2001 έως τον Μάιο του 2017 ο Δ. Κουτσολιούτσος αποκόμισε 143.132.318 ευρώ πουλώντας 5.469.500 μετοχές, ενώ το ίδιο διάστημα δαπάνησε 20.282.833 ευρώ αγοράζοντας 1.663.685 μετοχές των Folli Follie. Δηλαδή το καθαρό κέρδος του από όλο αυτό τον μεγάλο κύκλο των αγοραπωλησιών αγγίζει τα 122.849.485 ευρώ!

Οι μεγαλύτερες πωλήσεις έγιναν στις αρχές Ιουνίου του 2007 και ενώ η Folli Follie ήταν ακόμη αυτόνομη (δεν είχαν απορροφηθεί τα ΚΑΕ και η Elmec). Τότε ο Δ. Κουτσολιούτσος πούλησε 2.500.000 μετοχές και εισέπραξε 80 εκατ. ευρώ. Η διάθεση του συγκεκριμένου πακέτου που αντιστοιχούσε τότε στο 7,6% της εταιρείας έγινε υπό την αιγίδα της Goldman Sachs.

Επίσης μεγάλο πακέτο μετοχών πούλησε ο 75άχρονος πρώην πρόεδρος της FF Group τον Μάιο του 2017. Από αυτήν τη συναλλαγή αποκόμισε 23 εκατ. ευρώ, πουλώντας 1.150.000 μετοχές με τίμημα στα 20 ευρώ η καθεμιά. Δηλαδή με μία και μόνο πώληση όχι μόνο κάλυψε όλο το κόστος για τις αγορές που έκανε τα τελευταία 17 χρόνια, αλλά του έμεινε και ένα αξιοπρεπέστατο κέρδος από αυτή και μόνο την κίνηση.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών ο Δ. Κουτσολιούτσος έκανε κάποιες το 2001, ενώ τις περισσότερες κινήσεις τις πραγματοποίησε ύστερα από μια δεκαετία, ήτοι το 2011. Τη συγκεκριμένη χρονιά αγόρασε και τον μεγαλύτερο αριθμό τεμαχίων. Συγκεκριμένα αγόρασε 791.560 μετοχές με κόστος κτήσης 5.660.469 ευρώ.

Τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο μετοχών ο –κατά το πρακτορείο Blumberg– «διακριτικός δισεκατομμυριούχος της Ελλάδας» αγόρασε στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, λίγο μετά την έκθεση-ρουκέτα του QCM fund που χαρακτήρισε «σάπιο μήλο» τη Folli Follie. Ειδικότερα, προχώρησε σε αγορές 228.000 μετοχών αξίας 1.727.658 ευρώ. Βέβαια οι αγορές που έγιναν υπολείπονταν αισθητά των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Εκτός από το τεράστιο κέρδος που αποκόμισε ο Δ. Κουτσολιούτσος από τις αγοραπωλησίες μετοχών της Folli Follie, έχει εισπράξει μέσα στα τελευταία 17-18 χρόνια και ένα πολύ σεβαστό ποσό από τα μερίσματα. Συνολικά από το έτος 2000 έως τώρα τα Folli Follie έχουν αποδώσει 331,7 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Γύρω γύρω όλοι

Δεδομένου ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες των Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, Καίτης Κουτσολιούτσου, Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνης Νιώτη, Φραγκίσκου Γρατσώνη, Γεωργίου Αλαβάνου και Ζαχαρία Μαντζαβίνου αναφέρει ότι η εταιρεία για σειρά ετών δημοσιοποιούσε ψευδείς ισολογισμούς, ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία να καταγραφούν οι αγοραπωλησίες των βασικών μετόχων τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί άλλωστε ότι η περίοδος των 17 ετών είναι αυτή κατά την οποία –και με βάση το πόρισμα της Alvarez & Marsa– εντοπίστηκαν μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα η Α&Μ εντόπισε τρεις τέτοιες περιόδους. Η πρώτη, την περίοδο 2015-17 η οποία αναφέρεται ως «άμεσες εικονικές συναλλαγές», η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-15 η οποία αναφέρεται ως «έμμεσες εικονικές συναλλαγές» και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως «MerryGoRound» (Γύρω γύρω όλοι). Η Α&Μ σημειώνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001 αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλαιότερα.

Δίωξη για κακούργημα

Απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι οι τρεις κακουργηματικές κατηγορίες με τις οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου αλλά και όποιος άλλος προκύψει από την εισαγγελική έρευνα ότι φέρει ποινική ευθύνη για τους ψευδείς ισολογισμούς της Folli Follie, την παραπλάνηση των επενδυτών και την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία έκανε χρήση πρόσφατης διάταξης σύμφωνα με την οποία ο προσπορισμός προσωπικού κέρδους από τη χειραγώγηση μετοχών (και ως τέτοια νοείται η διασπορά ψευδών ειδήσεων – βλέπε πλαστοί ισολογισμοί) θεωρείται διακίνηση μαύρου χρήματος. Βεβαίως αυτό πιθανώς να εμπλέκει και πολλούς από εκείνους που είχαν δοσοληψίες μαζί τους, εφόσον γνώριζαν την προέλευση των χρημάτων που διακινούσαν οι ιδιοκτήτες της Folli Follie.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter