Μπήκε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο – Η ανακοίνωση του ΕΣΡ για τις άδειες

Μπήκε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο – Η ανακοίνωση του ΕΣΡ για τις άδειες

Μετά από δεκαετίες παράνομης λειτουργίας και αναρχίας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό τοπίο για πρώτη φορά σήμερα ανακοινώθηκαν επίσημα οι άδειες λειτουργίας των καναλιών.

Πλέον οι καναλάρχες καλούνται να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της νομιμότητας, καταβάλλοντας τα σχετικά αντίτιμα, κάτι που επί δεκαετίες φάνταζε ως σχεδόν αδύνατον…

Το ΕΣΡ ανακήρυξε τους πέντε οριστικούς δικαιούχους τηλεοπτικών αδειών.

Πρόκειται για:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΣΤΑΡ)

3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ANTENNA TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (EPSILON)

Οι παραπάνω δικαιούχοι οφείλουν να καταβάλουν την πρώτη δόση της άδειας (ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ) εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του ΕΣΡ. Εάν δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση εκπίπτουν αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση

Αναλυτικά ολόκληρη η απόφαση του ΕΣΡ:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/09/05/5b8fb17fcd3a182f83204e03.pdf

Βούτσης: Μπαίνει τέλος στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τη σημερινή ημέρα, καθώς, όπως είπε, το ΕΣΡ χορήγησε, με απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες, τις πέντε πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, βάζοντας τέλος και στην παραφιλολογία για το πόσες χωράει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Με τη σφραγίδα του ΕΣΡ και με απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες έγινε δυνατό να οριοθετεί ο χώρος των τηλεοπτικών συχνοτήτων για τα επόμενα δέκα χρόνια και να αποδοθούν στο Δημόσιο τα ποσά που αναλογούνται» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Μπαίνει, πράγματι, στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που υπήρχε ένα τέλος. Μπαίνει μία τάξη σε ένα “στάτους κβο”, μετά από τόσα χρόνια, και τόσες πατέντες που είχαν εξευρεθεί για να μην υπάρχει μόνιμη αδειοδότηση και να πληρωθούν αυτά που έπρεπε».

«Με τις πέντε άδειες που δόθηκαν και χωρίς να υπάρξει έκτος ενδιαφερόμενος μπαίνει τέλος και στην παραφιλολογία που υπήρξε για το πόσες άδειες χωρεάει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Άλλος έλεγε δώδεκα άδειες άλλος δέκα. Ξέραμε ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χωράει τέσσερις με πέντε άδειες. Έγινε ένας εξορθολογισμός που κλείνει με τρόπο πειστικό αυτή τη συζήτηση, έστω και καθυστερημένα», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, «δεν αρκεί η θεσμική θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος», αλλά θα πρέπει να τηρηθούν και άλλες προϋποθέσεις από τους ιδιώτες για να αναβαθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τελειώνει οριστικά ένα άνομο καθεστώς στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες εξέδωσε η Κουμουνδούρου. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: 

“Σήμερα τελειώνει οριστικά ένα άνομο καθεστώς στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μετά από τρεις δεκαετίες παρανομιών, υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος και διατήρησης μιας σχέσης διαπλοκής μεταξύ καναλαρχών και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι ιδιοκτήτες των νόμιμα αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών υποχρεώνονται, πλέον, να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και να καταβάλλουν τα σχετικά αντίτιμα για τη χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων, κάτι που δεν τολμούσαν καν να διανοηθούν να τους το ζητήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια, από επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, επιτέλους δικαιώνονται”.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter