Μπρα ντε φερ Παυλόπουλου – Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψη (Video)

Μπρα ντε φερ Παυλόπουλου – Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψη (Video)

Σε ένα ασυνήθιστο για τη διπλωματία μπρα ντε φερ, μπροστά στις κάμερες, επιδόθηκαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την υποδοχή του δεύτερου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο και την έντονη ενόχληση της Κυβέρνησης, αργά χθες το βράδυ, (λίγες μάλιστα ώρες πριν προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος) από τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στον ΣΚΑΙ.

Επί τους ουσίας οι δυο πρόεδροι απάντησαν ο ένας στον άλλον προχωρώντας σε έναν μίνι διάλογο μπροστά στις κάμερες, μέσω του οποίου ο Προκόπης Παυλόπουλος επέμενε στην ελληνική θέση ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και προχώρησε στη διόλου κολακευτική για τον Έλληνα Πρόεδρο σημείωση ότι «αυτά τα θέματα θα τα συζητούσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα, με κλειστές πόρτες», αλλά η δήλωση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας τον ανάγκασε να τα κάνει on camera.

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι «αδιαπραγμάτευτη».

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας την ειλικρίνεια ως συστατικό στοιχείο της φιλίας.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

Στη συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ανέφερε ο Τούρκος Πρόδρος

Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος, θέτοντας σχετικό ζήτημα. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Ερμηνεία χρήζουν οι Συνθήκες, όχι αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, επανέλαβε ο Προκόπης Παυλοπουλος

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter