ΜπροστΑρης στο ξέπλυμα η συνέταιρος της Μαρέβας

ΜπροστΑρης στο ξέπλυμα η συνέταιρος της Μαρέβας

Το Documento αποκαλύπτει ολόκληρο το κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί σε βάρος του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης Νίκου Λάσκαρη και της συζύγου του Γεωργίας Ευσεβίου, συνεταίρου της Μαρέβας Μητσοτάκη, σύμφωνα με το οποίο το ζεύγος απέκτησε περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας με όχημα το μαύρο χρήμα.

Πλυντήριο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η αγορά από τον Νίκο Λάσκαρη της ομάδας μπάσκετ του Αρη. Αυτό αναφέρεται στο βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Ν. Λάσκαρη και της συζύγου του Γεωργίας Ευσεβίου.

Μάλιστα η ΚΑΕ ΑΡΗΣ φέρεται ως μία μόνο από τις συνολικά οκτώ περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορούνται σχετικά με την τέλεση του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η Γεωργία Ευσεβίου, η «Τζόρτζια» για την κοσμική Αθήνα, που μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της είναι και μέτοχος στην εταιρεία ρούχων Zeus+Dione της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, καθώς και ο σύζυγός της Ν. Λάσκαρης κατηγορούνται συγκεκριμένα:

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικού ύψους 27.268.660 ευρώ εκ των οποίων 798.660 ευρώ διατέθηκαν για την αγορά της ομάδας μπάσκετ του Αρη. Το χρήμα που φέρεται ότι ξέπλυναν από κοινού προέρχεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο από την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τον Λετονό επιχειρηματία Μιχαήλ Σούμπoτινς 915 κιλών χρυσού αξίας 40.000.000 ευρώ και τραπεζικών εμβασμάτων ύψους 57.280.599 ευρώ.

Το Documento αποκαλύπτει σήμερα και νέα στοιχεία από τις δύο σχετικές δικογραφίες (ποινική και αστική τις οποίες από πλευράς Σούμποτινς χειρίζονται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Αθηνά Κατράκη) καθώς και ολόκληρο το κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί σε βάρος του ζεύγους Λάσκαρη, σύμφωνα με το οποίο με όχημα το παράνομο χρήμα απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, όπως η ομάδα μπάσκετ του Αρη, το ξενοδοχείο Ζωρζής στη Μύκονο, ένα ελικόπτερο Eurocopter.

Φέρεται ακόμη να χρηματοδότησαν με εκατομμύρια εταιρείες συμφερόντων τους αλλά και να εξυπηρέτησαν οικονομικές υποχρεώσεις, π.χ., τα έξοδα του χλιδάτου γάμου τους στην Τζια και την εξόφληση αντί… 2.100.000 ευρώ του ενοικίου διαμερίσματος στο Μόντε Κάρλο.

Αποκαλύπτουμε ακόμη δύο έγγραφα που έχουν προσκομιστεί στο αστικό δικαστήριο, με τα οποία κατά τον Σούμποτινς όχι μόνο αποδέχονται την υποχρέωση εξόφλησης οφειλής αλλά εμφανίζονται να δίνουν κατευθύνσεις ότι σε περίπτωση συμφωνίας αυτή θα γινόταν και μέσω ρευστοποίησης πινάκων τέχνης μεγάλης αξίας.

Μάλιστα ο Σούμποτινς που ευθέως τους καταγγέλλει –χωρίς όμως να περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στο κατηγορητήριο– και για ξέπλυμα μέσω αγοράς έργων τέχνης (πινάκων) και πολύτιμων λίθων, όπως τα διαμάντια, εκτιμά πώς από αυτά προκύπτει ότι: «Οι εναγόμενοι σημαντικό μέρος των χρημάτων μας (σ.σ.: του ιδίου και της εταιρείας του) το μετέτρεψαν σε έργα τέχνης και σε πολύτιμους λίθους».

Στο πλαίσιο προφανώς της ανάκρισης θα ελεγχθούν και άλλες ροές χρημάτων από επίμαχους λογαριασμούς προς εταιρείες κ.λπ., με τις οποίες συνδέονται η Γ. Ευσεβίου και ο Ν. Λάσκαρης.

Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχος η Γεωργία Ευσεβίου είναι και ZEUS & ΔΙΟΝΕ ΑΕ, συνιδρύτρια και πρόεδρος του ΔΣ της οποίας είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Οι offshore και οι πίνακες εκατομμυρίων

Το παζλ της εγκληματικής δραστηριότητας, σύμφωνα πάντα με τις κατηγορίες, συνθέτουν ένα πλέγμα υπεράκτιων εταιρειών και τρίτων εικονικών προσώπων μέσω των οποίων διακινούνταν ή αποκρύπτονταν παράνομα εκατομμύρια.

Στα ντεσού των επίμαχων δικογραφιών συμπεριλαμβάνονται:

Εταιρείες αγοραπωλησίας χρυσού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που λειτουργούσε χωρίς άδεια, φορολογικοί παράδεισοι στα καντόνια της Ελβετίας και στο… βάθος σχέσεις με τη σαϊεντολογία και πιο συγκεκριμένα φιλικές επαφές με υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της σαϊεντολογίας αλλά και συνδρομές με τη μορφή δωρεών.

Η Γ. Ευσεβίου αναδεικνύεται βιρτουόζος στη δημιουργία των πολυπλόκαμων συστημάτων εταιρειών, ενώ συνδέεται και με πλέγμα offshore.

Σημαντικό στοιχείο, όπως προαναφέραμε, που προσκομίστηκε από τον Μ. Σούμποτνις ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας είναι και δύο εξουσιοδοτήσεις (οι από 2/6/2016) του ζεύγος Ευσεβίου –Λάσκαρη οι οποίες φέρουν, όπως αναφέρεται, θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής τους και είχαν παραδοθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους «προς απόδειξη του γεγονότος ότι δήθεν επιθυμούσαν να μας επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που παρανόμως μας υπεξαίρεσαν».

Σε αυτές ο Ν. Λάσκαρης και η Γ. Ευσεβίου εξουσιοδοτούν τους δικηγόρους τους να συνομιλούν με τους δικηγόρους του Σούμποτινς για την επίλυση της ένδικης διαφοράς τους, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν και να αποδώσουν ποσότητες χρυσού και έργα τέχνης (εφτά Αντι Γουόρχολ, έναν Ρενουάρ, έναν Καντίνσκι και έναν Τιτσιάνο).

Ο Σούμποτινς μάλιστα κάνει λόγο και για μία συνάντηση τον Απρίλιο του 2017 στο Χίλτον όπου παραβρέθηκαν ο ίδιος, η Ευσεβίου και οι δικηγόροι των δύο πλευρών προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

«Η Ευσεβίου –λέει ο Σούμποτινς– δεν αρνήθηκε ότι οφείλουν τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται στην αγωγή, εμφανίστηκε πρόθυμη να επιστραφούν χρήματα, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν υπάρχουν μετρητά αλλά πίνακες ζωγραφικής μεγάλης αξίας, κατά τις δηλώσεις της υπερβαίνουν το ποσόν των 30.000.000 ευρώ καθώς και μια ποσότητα χρυσού 140 κιλών την οποία όπως ισχυρίστηκε κρατούσε για λογαριασμό της ο BAR ως εκπρόσωπος της εταιρείας Galixis στην Ελβετία με την ιδιότητα του θεματοφύλακα. Σ’ αυτήν τη συνάντηση πρότεινε να επιστρέψει ένα μέρος των οφειλομένων με την παράδοση αυτών των έργων τέχνης και της ποσότητας χρυσού, ισχυριζόμενη και ότι δήθεν είχε αποταθεί σε εκτιμητικό οίκο του εξωτερικού για την ακριβή αποτίμησή τους».

Η συνάντηση αυτή διαψεύδεται από την κ. Ευσεβίου.

Το κατηγορητήριο-κόλαφος

Στο κατηγορητήριο πέραν του κακουργήματος της υπεξαίρεσης που αφορά τα 915 κιλά χρυσού «που σας είχαν παραδοθεί τμηματικά προς φύλαξη αλλά ουδέποτε παραδώσατε στον εγκαλών και στην εταιρεία του επίσημα παραστατικά που να πιστοποιούν τη φύλαξη, ενώ αρνηθήκατε και να τα επιστρέψετε όταν αυτό απαιτήθηκε» καθώς και τα τραπεζικά εμβάσματα των 57 εκατομμυρίων, περιγράφονται και οκτώ περιπτώσεις τέλεσης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν από κοινού διακινήθηκαν μέσω τραπεζών από συγκεκριμένους λογαριασμούς σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, είτε του Λάσκαρη είτε της Ευσεβίου είτε ενδιάμεσων, ελεγχομένων από τους δύο, νομικών προσώπων, για να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός της παράνομης προέλευσής τους και να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους.

Για να αποσυνδεθεί δε το χρήμα από το έγκλημα της υπεξαίρεσης από το οποίο προήλθε, κάποια ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν οικονομικές υποχρεώσεις του ζεύγους αλλά και για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο για το οποίο έχουν ήδη απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (200.000 ευρώ εγγύηση και παρουσίαση σε ΑΤ), μέρος των υπεξαιρεθέντων διατέθηκε ως εξής:

* Ποσόν 798.660 ευρώ καταβλήθηκε από τον Ν. Λάσκαρη στα ταμεία της Αρης Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ως συμμετοχή του σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό να αποκτήσει 79.632 ονομαστικές μετοχές, συνολικής ονομαστικής αξίας 1.154.644 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 90% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Το συνολικό αυτό χρηματικό ποσόν των 798.660 ευρώ αποτελούσε μέρος του ποσού των 900.000 ευρώ που μεταφέρθηκε μέσω δύο τραπεζικών εμβασμάτων από λογαριασμό που τηρείτο επ’ ονόματι της Γεωργίας Ευσεβίου στην τράπεζα LGT Bank (Schweiz) AG στη Ζυρίχη της Ελβετίας σε λογαριασμό που τηρείτο στην τράπεζα Alpha Bank στην Ελλάδα.

* Ποσόν 2.400.000 ευρώ καταβλήθηκε τα μέσα Ιουνίου του 2015 με έμβασμα από τον ίδιο λογαριασμό για τα έξοδα του γάμου του ζευγαριού στην Κέα στις 28/6/2015.

* Ποσόν 1.750.000 ευρώ διατέθηκε για την αγορά οικοπέδου 114.34 τ.μ. στα Κάτω Ματογιάννια στη Μύκονο και τριώροφου σπιτιού που υπάρχει στην έκταση και από το 1978 λειτουργεί ως ξενοδοχείο (με τον τίτλο Ζωρζής). Το τίμημα καταβλήθηκε από τον Ν. Λάσκαρη με τραπεζικό έμβασμα από λογαριασμό του στην τράπεζα Raiffeisenlandesbank Niederosterreich-Wien στη Βιέννη της Αυστρίας και ο οποίος τροφοδοτείτο, κατά το κατηγορητήριο, με υπεξαιρεθέντα χρήματα.

* Ποσόν 1.420.000 ευρώ διατέθηκε για να αγοράσει ο Ν. Λάσκαρης στις 21/12/2015 ένα ελικόπτερο Eurocopter, μοντέλο EC130 B4 από την εταιρεία Folli Follie SA.

* Ποσόν 2.100.000 ευρώ καταβλήθηκε (το 2015) με έμβασμα από τον λογαριασμό της Ευσεβίου στην LGT Bank (Schweiz) AG σε λογαριασμό της εταιρείας Sogestmar SARL για εξόφληση του οφειλόμενου σε αυτή χρηματικού ανταλλάγματος για την εκμίσθωση στον Ν. Λάσκαρη διαμερίσματος στην οδό Boulevard dew Moulins ar.43 στο Μόντε Κάρλο, του πριγκιπάτου του Μονακό.

* Ποσόν 1.000.000 ελβετικών φράγκων διατέθηκε το 2015 στην εταιρεία Tarsem Sarl που αποτέλεσε χορηγό της ΚΑΕ Αρης.

* Ποσόν 10.800.000 ευρώ «έφυγε» από λογαριασμό της Ευσεβίου στην τράπεζα της Ζυρίχης προς την αλλοδαπή εταιρεία, συμφερόντων του ζεύγους Gulf Wind Maritime, Liberia.

* Και τέλος 7.000.000 δολ. διατέθηκαν από τον ίδιο λογαριασμό σε άλλη εταιρεία, την Hellas Marine Dervices LtD, επίσης συμφερόντων του ζεύγους.

Τα φορτώνουν όλα στον Σούμποτινς

Λάσκαρης και Ευσεβίου υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι οι κατηγορίες είναι προϊόν απάτης και εκβίασης εκ μέρους του Σούμποτινς.

Για την αγορά της ΚΑΕ Αρης ο Ν. Λάσκαρης επικαλέστηκε έγγραφο της 10ης Αυγούστου 2015 του δικηγόρου Andrian Buergi με το οποία βεβαιώνει ότι απέστειλε κεφάλαιο 900.000 από τράπεζα της Ζυρίχης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΕ Αρης και ότι τα κεφάλαια αυτά ανήκουν στη σύζυγό του, είναι καθαρά και ελεύθερα, σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο και έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία.

Η Ευσεβίου αναφερόμενη στη συνεργασία της με τον Σούμποτινς υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

* Αγόρασε αρχές του 2015 τη διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησίας χρυσού, τους πελάτες και το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της…

* Ιδρυσε την εταιρεία GiG στην οποία απευθύνονται οι πελάτες και προηγουμένως την Clobal Swiss Trade ως φορέα προμήθειας χρυσού… Ο Σούμποτινς ήταν μόνο ο χειριστής της πλατφόρμας και χρησιμοποιήθηκε μαζί με την εταιρεία του EMGX στη Βουλγαρία για λήψη χρημάτων από πελάτες με διατραπεζικά εμβάσματα, επειδή Clobal και GiG δεν είχαν άδεια λήψης τραπεζικών εμβασμάτων στους λογαριασμούς τους και απαιτούντο ένα με δύο έτη. Eτσι τις μεν πληρωμές με πιστωτικές κάρτες των πελατών εισέπραττε η GiG, ενώ τα διατραπεζικά εμβάσματα από πελάτες τα εισέπραττε η εταιρεία του Σούμποτινς στη Βουλγαρία η οποία είχε μετονομαστεί από EMGX σε MD7 Trade, με σκοπό να τα αποδίδει στην Ελβετία…

* Νομίμως τα χρήματα των πελατών (σ.σ.: που διεκδικεί ο Σούμποτινς) εισέρχονταν στο λογαριασμό της εφόσον δεν ήταν εμβάσματα λιανικής και με αυτά γίνονταν οι αγορές χρυσού κι άλλα έξοδα….

* Τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν με τον σύζυγό της είναι από δικά της νόμιμα χρήματα και δεν υπάρχει φορολογικό ζήτημα λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει με τις ελβετικές αρχές.

Αναφερόμενη στην γνωριμία της με τον Σούμποτινς υποστήριξε:

«Ο σύντροφός μου ήταν συμπαθών της οργάνωσης της σαϊντεολογίας… συμμετέχοντας σε κάποιες εκδηλώσεις και κάνοντας και δωρεές. Μέσω φίλου του, μέλους της οργάνωσης των σαϊεντολόγων, γνώρισε τον Gediminaw Kalytis που συνεργαζόταν με τον Μ. Σούμποτινς… επίσης σαϊεντολόγο και αντιπρόσωπο της LRH ΗUBBARD College στη Ρίγα Λετονίας (κολέγιο το οποίο διδάσκει διοίκηση σύμφωνα με τις μεθόδους που αναπτύχτηκαν από τον ιδρυτή της εκκλησίας της σαϊεντολογίας)».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter