Μυστικός δείπνος Μητσοτάκη – Μπλερ στη βίλα του Θοδωρή Κυριακού

Μυστικός δείπνος Μητσοτάκη – Μπλερ στη βίλα του Θοδωρή Κυριακού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος αναφορικά με το ταξίδι του στο Πόρτο Χέλι.

Απόλυτη σιωπή εξακολουθεί να τηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τα όσα αποκάλυψε το Documento σχετικά με το ταξίδι που έκανε στο Πόρτο Χέλι μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τον Θοδωρή Κυριακού στο ιδιωτικό ελικόπτερο του τελευταίου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει δηλώσει τίποτε αναφορικά με τις σχέσεις που διατηρεί με τον γνωστό επιχειρηματία. Σχέσεις, όμως, που φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιεί ως εναέριο ταξί το ελικόπτερο του μιντιάρχη του ANT1. Η σιγή ιχθύος του αρχηγού της ΝΔ μπορεί όμως να εκπορεύεται και από την πραγματική αιτία του μυστικού δείπνου: προσκεκλημένος την ίδια μέρα στη βίλα του κ. Κυριακού ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ!

Όπως προκύπτει από τα σχέδια πτήσης που έχει αποκαλύψει το Documento, την Κυριακή 12 Αυγούστου το ελικόπτερο του κ. Κυριακού πραγματοποιώντας δύο ξεχωριστά δρομολόγια μετέφερε από τα Χανιά στη βίλα του κ. Κυριακού στο Πόρτο Χέλι τον Κυρ. Μητσοτάκη, τη Μ. Γκραμπόφσκι και έναν άντρα που αναγράφεται ως MPAHALAKIS I. ή MPAKALAKIS I. Δεν ήταν όμως οι μόνο συνδαιτυμόνες του κ. Κυριακού εκείνη την ημέρα, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, στη βίλα κατέφτασε και ο Τόνι Μπλερ μαζί με έναν ακόμη άντρα, καθώς και άλλα δύο μέλη της οικογένειας Κυριακού.

Η επιχειρηματική ανέλιξη και τα Αραβικά Εμιράτα

Τι δουλειά είχε όμως ο επί σχεδόν δέκα έτη πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας στη βίλα του κ. Κυριακού και το κυριότερο ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης με τον κ. Μητσοτάκη; Ερώτημα που χρήζει άμεσης απάντησης από τον αρχηγό της ΝΔ, ειδικά αν αναλογιστούμε το αμφιλεγόμενο αντικείμενο της ενασχόλησης του κ. Μπλερ. Ο Τ. Μπλερ παραμένει κόκκινο πανί για μεγάλο μέρος της βρετανικής κοινής γνώμης, ειδικά λόγω της εμπλοκής της Μεγ. Βρετανίας –επί πρωθυπουργίας του– στον πόλεμο του Ιράκ το 2003. Στις 27 Ιουνίου 2007 ο κ. Μπλερ εγκαταλείπει τον πρωθυπουργικό θώκο και σχεδόν αμέσως ξεκινάει νέα επαγγελματική καριέρα. Το 2008 προσλαμβάνεται ως σύμβουλος στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, με αμοιβή περίπου 2,5 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ λίγο αργότερα ίδρυσε και τη δική του συμβουλευτική εταιρεία, την Tony Blair Associates (ΤΒΑ). Σύμφωνα με άρθρο των «Financial Times», η επίμαχη εταιρεία «βγάζει εκατομμύρια στερλίνες βάσει μιας σειράς αμφιλεγόμενων πελατών που εκτείνονται από εταιρείες πετρελαίου μέχρι την απολυταρχική κυβέρνηση του Καζακστάν». Η προσωπική περιουσία του κ. Μπλερ ανέρχεται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια στερλίνες.

Ένα μήνα αφότου παραιτήθηκε μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) όπου συνάντησε, σύμφωνα με άρθρο του Telegraph, μέλη της βασιλικής οικογένειας, ακόμη και τον πρίγκιπα Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν (Zayed al Nahyan), λόγω της αμισθί σχέσης του ως αντιπροσώπου του Κουαρτέτου των Αραβικών Εμιράτων αλλά και του ρόλου του ως συμβούλου. Φαίνεται πως οι συναντήσεις του κ. Μπλερ υπήρξαν επωφελείς, αφού στα μέσα του 2009 η TBA παρείχε επιχειρηματικές συμβουλές στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι το οποίο διέθετε κεφάλαιο 44 δισεκατομμυρίων στερλινών. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Telegraph, «τα ΗΑΕ φαίνεται πως χρηματοδοτούν συμβουλευτικές υπηρεσίες της TBA σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Σερβία στην Ευρώπη, το Βιετνάμ και η Μογγολία στην Ασία και η Κολομβία στη Λατινική Αμερική…».

Προσπαθώντας να δώσει απάντηση στους λόγους αυτής της συμφωνίας, στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «η συμφωνία της TBA με τα ΗΑΕ σημαίνει ότι ο κ. Μπλερ μπορεί να βάζει ομάδες συμβούλων επί εδάφους σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να ζητάει από ξεπεσμένες κυβερνήσεις να τους χρηματοδοτούν. Αντιθέτως το Αμπου Ντάμπι προσφέρει τη χρηματοδότηση». Οσο για τα κίνητρα του Αμπου Ντάμπι, «υπάρχει φημολογία ότι με το να έχει τον κ. Μπλερ επί εδάφους, συμβουλεύοντας επιχειρήσεις όπου τα ΗΑΕ έχουν ουσιαστικές επενδύσεις, βοηθάει ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι επενδύσεις δεν σπαταλούνται από κακές εκτελεστικές κυβερνήσεις».

Συμφωνίες με κυβερνήσεις

Η αμφιλεγόμενη επιχειρηματική πολιτική του κ. Μπλερ δεν σταματάει εκεί. Διατηρούσε «επικερδείς επαφές με το Καζακστάν όπου συμβούλευε τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας», ενώ προσέφερε « συμβουλές “καλής διακυβέρνησης” μεταξύ άλλων σε Βραζιλία, Περού και Αλβανία». Το 2015 πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στο Ανόι του Βιετνάμ, μεταξύ των οποίων και με τον πρωθυπουργό της χώρας Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ (Nguyen Tan Dung). Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπλερ «να χρησιμοποιήσει το κύρος και την εμπειρία του προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές». Η ΤΒΑ συνέδραμε τη Μογγολία όταν η χώρα ανακάλυψε σημαντικά ορυχεία χαλκού και χρυσού βοηθώντας τη να «ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Μπλερ ανέπτυξε σχέσεις ακόμη και με την κυβέρνηση της Σερβίας, αν και ήταν πρωθυπουργός όταν πραγματοποιήθηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι, όπως και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τον οποίο συμβούλευε τακτικά. Είχε εκτενείς συνεργασίες και με πολλούς πολιτικούς στην Αφρική: στη Ρουάντα συνεργαζόταν με τον πρόεδρο Πολ Καγκάμε ήδη από το 2007 στο πλαίσιο φιλανθρωπικού προγράμματος που ίδρυσε ο Μπλερ. Λίγο καιρό αργότερα ο κ. Μπλερ βρέθηκε στη Rwanda Governance Board, μια κρατική υπηρεσία με αντικείμενο ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα. Σήμερα ο Τ. Μπλερ φαίνεται ότι φιλοδοξεί να ξαναμπεί στην πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας εκμεταλλευόμενος το Brexit. Εχει διατηρήσει κάποιους από τους πελάτες της πρώην εταιρείας του, ενώ δείχνει ότι ασχολείται και με ενεργειακά ζητήματα. Και όπως φαίνεται εξακολουθεί να συναντά πολιτικούς χωρών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter