N. Bούτσης: Στο τέλος Αυγούστου βγαίνουμε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις

N. Bούτσης: Στο τέλος Αυγούστου βγαίνουμε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις

“Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η υποδοχή που έχουν τα ομόλογα και στις δύο εξόδους που έχουν συντελεστεί, τα επιτυχή stress tests των τραπεζών δεν επαλήθευσαν τα κακά σενάρια, επαλήθευσαν τις εκτιμήσεις ότι ο οδικός χάρτης πάει με έναν καλό ρυθμό και ότι μπορούμε με τις προβλέψεις που υπάρχουν, στις 21 Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για να βγούμε στο τέλος Αυγούστου από τις τυπικές μνημονιακές δεσμεύσεις, που έχουν, όμως, πάρα πολύ ουσία”, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

“Αυτό σημαίνει καθαρή έξοδο, σημαίνει ότι δεν έχεις να περιμένεις κάποια χρήματα ανά τρεις- τέσσερις μήνες για να πληρώσεις δόσεις κατά 80% τουλάχιστον και δεν έχεις να αποδώσεις λογαριασμό για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία επιβάλλονται με μια σειρά αξιολογήσεων”, είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: “Όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν μια συζήτηση ότι θα έμπαινε κόφτης στον προϋπολογισμό του 2018,μετά από διάφορες πλευρές αναφέρονταν η πιστοληπτική γραμμή, υπήρχε ένα κινδυνολογικό πλαίσιο στις συζητήσεις. Τώρα πια δεν υπάρχει κάτι που να συσκοτίζει την πορεία και αυτό έγινε φανερό και από την ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνγκερ πρόσφατα στην Βουλή όπου τον φιλοξενήσαμε”.

Σε ερώτηση εάν μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου, απάντησε: “Δεν υπάρχουν νέα μέτρα που θα έρθουν και ό,τι έχει προνομοθετηθεί ή ήταν μέρος της συμφωνίας θα εφαρμοστεί μέσα στο χρόνο, το εύρος και την ποιότητα που κάθε φορά η ελληνική οικονομία θα επιτρέπει. Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει μέσα το στοιχείο της επαναδιαπραγμάτευσης ή οτιδήποτε άλλο. Θα ήταν εντελώς άκαιρο- μερικοί το έχουν κάνει και λυπάμαι- να εξελιχθεί μια συζήτηση από τώρα, ποιες αυξήσεις θα δοθούν, ποια στοιχεία από το πρόγραμμα θα παρθούν πίσω. Δεν είναι η συζήτηση να γίνει τώρα. Να μιλάμε με αυτά που έχουμε στο χέρι και αυτά είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας, η συμφωνία που μπορεί να περιλαμβάνει οριακά και τον κατώτερο μισθό αλλά οπωσδήποτε τις εγγυήσεις για την εργασία θα επανέλθουν. Αυτά είναι μέρος της συμφωνίας, αυτά θα γίνουν. Σε αυτό το επίπεδο όλοι θα αισθανθούν καλύτερα, όσο καλύτερα θα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, τόσο και τα αρνητικά μέτρα τα οποία έχουν αναληφθεί ως υποχρεώσεις στα πλαίσια του προγράμματος που λήγει τον Αύγουστο, θα μπορούν να επανεκτιμηθούν και να εξισορροπηθούν. Κρατήστε αυτές τις εκφράσεις”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter