«Ναι» στο κάπνισμα λέει οριστικά η αυστριακή κυβέρνηση

«Ναι» στο κάπνισμα λέει οριστικά η αυστριακή κυβέρνηση

Εμμένοντας στην απόφασή της να καταργήσει τον νόμο που είχε ψηφιστεί το 2015 και προβλέπει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση από την 1η Μαίου 2018, η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, θα καταθέσει μέσα στην εβδομάδα σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής.

Αδιαφορώντας προφανώς για το πρωτοφανές “ρεκόρ” των εκατοντάδων χιλιάδων δηλώσεων υποστήριξης από πλευράς πολιτών για διενέργεια δημοψηφίσματος για απαγόρευση του καπνίσματος, που μέσα σε μία εβδομάδα έχουν ξεπεράσει τις 380.000, αντί των απαραίτητων 8.401, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, τόνισε σήμερα κατηγορηματικά πως η άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος θα έλθει, “γιατί αυτό προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα”.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός των Ελευθέρων και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε — ο οποίος, κατά τα άλλα, εμφανίζεται υπέρμαχος της “άμεσης δημοκρατίας” και των τακτικών δημοψηφισμάτων για κάθε τι το επιστητό — είχε απορρίψει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Την “πλήρη συμπάθεια” του για τις “δηλώσεις υποστήριξης” της απαγόρευσης του καπνίσματος, που και ο ίδιος σίγουρα θα κατέθετε εάν δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο ύπατο αξίωμα της χώρας, εξέφρασε σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν – “μανιώδης” καπνιστής ο ίδιος – τονίζοντας πως “η ανάγκη προστασίας των μη καπνιστών είναι τελείως αδιαμφισβήτητη” και πως οι καπνιστές κάλλιστα θα πρέπει να εγκαταλείπουν τους κλειστούς χώρους εάν οπωσδήποτε θέλουν να καπνίσουν.

Για “τεράστια εξαπάτηση” του κόσμου, κατήγγειλε το απόγευμα την κυβέρνηση η πρώην υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, κατηγορώντας το Λαϊκό Κόμμα ότι ανατρέπει τον νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, τον οποίο το ίδιο είχε ψηφίσει το 2015, ενώ η ίδια προανήγγειλε την κατάθεση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της, αιτήματος στη Βουλή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Ματίας Στρολτς, επίσης της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “πλήρως ανεύθυνη πολιτική, με τους Κουρτς και Στράχε να αποφασίζουν συνειδητά για νεκρούς, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος”.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2015, η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση θα ίσχυε από την 1η Μαΐου, ωστόσο η νέα κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων — το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση — αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης τους, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου – και είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα — την κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Στην πρόσφατη, νέα συγκριτική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) – η οποία δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια — η Αυστρία εμφανίζεται με το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ στο θέμα του καπνίσματος.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού, όπου υπήρξε μείωση τα τελευταία χρόνια, στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει σε καθημερινή βάση, παρέμεινε σταθερό και ανέρχεται σήμερα στο 24,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 18,4%.

Η Αυστρία, η οποία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται σήμερα από τα 16 χρόνια, είχε προχωρήσει πέρυσι τον Μάρτιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών, που (κανονικά) αναμένεται να ισχύσει από τα μέσα του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter