Ναταλία Βεσελνίτσκαγια: Η μυστηριώδης άνοδος της Ρωσίδας δικηγόρου που εμπιστεύεται ο Τραμπ

Ναταλία Βεσελνίτσκαγια: Η μυστηριώδης άνοδος της Ρωσίδας δικηγόρου που εμπιστεύεται ο Τραμπ

Η 42χρονη Ρωσίδα δικηγόρος Ναταλία Βεσελνίτσκαγια είναι πλούσια, έμπιστη τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κρεμλίνου, και μυστηριώδης. Αναδύθηκε από την αφάνεια στη διεθνή δημόσια σκηνή όταν αποκαλύφθηκε ότι στις 9 Ιουνίου 2016 συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ – γιό του νυν προέδρου των ΗΠΑ -, τον προεδρικό γαμπρό Τζάρεντ Κούσνερ και τον Πολ Μάναφορτ, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα σχεδιασμού της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Έμπιστη του Κρεμλίνου», «δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης», «γνωστή του υπουργού Δικαιοσύνης της Μόσχας», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται τελευταία στη Βεσελνίτσκαγια, η οποία απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις αρχές του φετινού καλοκαιριού όταν, ένα χρόνο μετά, αποκαλύφθηκε η συνάντησή της με τη στενή ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ. Η αποκάλυψη συνδέεται με πιθανό ρόλο της Ρωσίδας δικηγόρου στη χιονοστιβάδα καταγγελιών για εμπλοκή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 – υπέρ του Τραμπ και κατά της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN επιδιώκει να ρίξει φως στο παρελθόν της δικηγόρου, η οποία στην αρχή της καριέρας της φέρεται να συγκέντρωσε μυστηριωδώς μεγάλο πλούτο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με δύο διαφορετικές βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες συλλέγουν προσωπικά στοιχεία για την οικονομική και την επαγγελματική κατάσταση των πολιτών από τα αρχεία του ρωσικού κράτους, τα έσοδα της Βεσελντίτσκαγια ανήλθαν από μόλις 1.306 ευρώ το χρόνο σε 44.968 ευρώ το χρόνο μεταξύ 1999 και 2003, στην αρχή της καριέρας της.

Το περίεργο είναι ότι τον Αύγουστο του 2003 η Βεσελντίτσκαγια αγόρασε δύο μεγάλα οικόπεδα-φιλέτα σε πλούσιο προάστιο της Μόσχας, τα οποία «ήταν αδύνατο να πωληθούν εκείνη την εποχή για λιγότερα από 419.000 ευρώ το καθένα», σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο Ρώσων κτηματομεσιτών με μεγάλη εμπειρία πωλήσεων στην περιοχή.

Πώς μια 28χρονη δικηγόρος με πενταψήφιες ετήσιες αποδοχές αγόρασε ακίνητα με επταψήφια τιμή είναι ένα μυστήριο του οποίου η λύση ίσως ρίξει κάποιο φως και στην επίσης μυστηριώδης συνάντησή της στον Πύργο του Τραμπ, στη Νέα Υόρκη, με τους τρεις στενούς συνεργάτες του προέδρου.

‘Η μήπως πρόκειται για μία δευτερεύουσας σημασίας νομικό από τη ρωσική επαρχία, όπως ισχυρίζεται ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός επί των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος.

«Η Βεσελνίτσκαγια δεν έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο», λέει. «Αλλά στη σημερινή Ρωσία, ακόμη και μία σχέση δευτέρου και τρίτου βαθμού με τους μηχανισμούς του συστήματος εξουσίας μπορεί να αποτυπωθεί σε κάθε είδους ασυνήθιστη οικονομική δραστηριότητα, όπως οι αγορές ακινήτων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter