ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε αρκετές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε αρκετές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

“Μερικές χιλιάδες άνδρες” λείπουν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους και να στηρίξουν τους Αφγανούς στρατιώτες, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής αυτής της δύναμης.

“Στην αποστολή εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών” στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, που μάχονται τους Ταλιμπάν, “έχουμε έλλειψη μερικών χιλιάδων” στρατιωτών, είπε ο στρατηγός μιλώντας στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αριθμούν σήμερα 13.300 άνδρες και περίπου οι μισοί από αυτούς είναι Αμερικανοί.

Ο στρατηγός Νίκολσον πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο συζητά τα προβλήματα της αποστολής με τους ανωτέρους του, μεταξύ των οποίων και με τον νέο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις. Το θέμα θα τεθεί επίσης στην επόμενη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ μπορεί να κληθούν να αναπτύξουν και άλλες μονάδες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, διευκρίνισε.

Κατά την ακρόαση αυτή ο στρατηγός Νίκολσον εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τον ρόλο που παίζουν η Ρωσία, το Ιράν και το Πακιστάν στη χώρα αυτή. “Είμαι ανήσυχος για την επιρροή ορισμένων εξωτερικών παραγόντων, ιδίως του Πακιστάν, της Ρωσίας και του Ιράν” είπε μιλώντας στους γερουσιαστές της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Η επιρροή αυτή “εξακολουθεί να παράσχει νομιμοποίηση και υποστήριξη στους Ταλιμπάν και να αποδυναμώνει τις προσπάθειες των Αφγανών για τη δημιουργία ενός σταθερού Αφγανιστάν”, πρόσθεσε.

Ο Νίκολσον ζήτησε επίσης να υπάρξει μια “γενική αναθεώρηση” των σχέσεων των ΗΠΑ με το Πακιστάν, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι στηρίζει τους Ταλιμπάν και υπονομεύει την αφγανική κυβέρνηση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δεν έχουν πλέον μάχιμο ρόλο αλλά έχουν αναλάβει να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο οι Αφγανοί δυσκολεύονται απέναντι στους Ταλιμπάν, έχουν χάσει εδάφη και οι απώλειές τους αυξήθηκαν κατά 35% το 2016 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με μια αμερικανική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter