Ναύπλιο: Προσπάθησαν να πουλήσουν Κούρο για 200.000 ευρώ

Ναύπλιο: Προσπάθησαν να πουλήσουν Κούρο για 200.000 ευρώ

Έναν Κούρο αρχαϊκής περιόδου (550 π.Χ), μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, είχαν στην κατοχή τους δύο Έλληνες, 36 και 63 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά έλεγχο του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου.

Μετά από έρευνα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε κρυμμένος, κάτω από τη θέση του συνοδηγού, μέσα σε σάκο, ένας αρχαίος κούρος αποτελούμενος από τέσσερα συνανήκοντα μέρη. Όπως ανακοίνωσε ΕΛΑΣ και οι δύο επιχείρησαν να πουλήσουν τον Κούρο έναντι 200.000 ευρώ.

Το αρχαίο αντικείμενο επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν αναθηματικό Κούρο, από μάρμαρο της Νάξου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα συνανήκοντα τμήματα, συνολικού μήκους -47- εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα, από τα γόνατα και κάτω. Χρονολογείται στην Αρχαϊκή περίοδο (550 π.Χ.) εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Κούρος που κατασχέθηκε θα παραδοθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 36χρονου στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και 42 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Επίσης κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες για παράνομη κατοχή και μεταφορά, προς περαιτέρω διάθεση, αρχαίου κινητού μνημείου μεγάλης αξίας, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter