ΝΔ: Ονειρεύονται εκλογές, πλακώνονται για τα ψηφοδέλτια

ΝΔ: Ονειρεύονται εκλογές, πλακώνονται για τα ψηφοδέλτια

Πριν αλέκτωρα φωνήσαι …εκλογές και παρά τις επίμονες και αγωνιώδεις προσπάθειες της προεδρικής φρουράς να εμφανιστεί κλίμα ενότητας και αρραγούς μετώπου, στην οποία εντάσσονται τόσο η συνάντηση με το Β. Μεϊμαράκη την προσεχή Δευτέρα όσο και η χθεσινή χείρα φιλίας προς τους Καραμανλικούς που έτεινε ο Κ. Μητσοτάκης, η φαγωμάρα στη ΝΔ καλά κρατεί.

Έχει πολλά ονοματεπώνυμα και στόχο τους υποψήφιους πολιτευτές του κόμματος ανά τη χώρα και κυρίως στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Την εκλογική περιφέρεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδρα στην οποία φημολογείται πως θα διεκδικήσει σημαντικό τμήμα των συνεργατών του, σε βάρος της …παλιάς φρουράς.

Το θέμα ‘ανέβηκε’ στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ , αμέσως μόλις έκλεισαν οι πόρτες της αίθουσας Γερουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που ζήτησαν αφενός να περιοριστεί η τακτική της ηγεσίας να βομβαρδίζει τη δημοσιότητα με πληροφορίες σχετικά με τις υποψηφιότητες και αφετέρου να «μαζέψει ο μηχανισμός τους αυτοανακηρησσόμενους πολιτευτές που αποδυναμώνουν το λόγο των επίσημων εκφραστών του κόμματος». Κοινώς οι βουλευτές ζήτησαν την κάλυψη και στήριξη των λεγόμενων προεδρικών.

Το θέμα είχε τεθεί και άλλη φορά επίσημα, κυρίως όμως από το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος , στις αρχές του χρόνου και υπογραμμίζει τις εσωτερικές διαμάχες που ταλανίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από τις όποιες δημόσιες προσπάθειες προσέγγισης γίνονται. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος διαβλέπουν προσπάθεια Μητσοτάκη να δημιουργήσει τη δική του ομάδα και , παρότι αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει με τους Προέδρους, αυτή τη φορά εκφράζουν ένα παραπάνω ..φόβο καθώς «η οικογένεια έχει εκτεταμένο μηχανισμό σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών», στην οποία ο Μητσοτάκης όντας απλός βουλευτής , είχε ήδη δικό βουλευτή. Τώρα είναι Πρόεδρος»….

Ήδη, για τη δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών έχουν ακουστεί τα ονόματα σειράς στελεχών της πρώτης γραμμής της σημερινής ΝΔ, μεταξύ των οποίων του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κων. Κυρανάκη, του γραμματέα Επιστημονικών Φορέων Νίκου Κωστόπουλου , του γραμματέα Αυτοδιοίκησης Β. Ξυπολυτά, της γραμματέως Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, Ζωής Ράπτη και του αναπληρωτή γραμματέα Προγράμματος , Μ. Γραφάκου. Προσπάθεια να εμφανιστεί ως υποψήφιος φαίνεται ότι κάνει και ο Β. Σπανάκης, ο οποίος, παρότι έχει επανακάμψει σε γραμματεία του κόμματος, άδηλο είναι αν συγκεντρώνει τις προεδρικές ευλογίες ως υποψήφιος.

Λέγεται ότι στη Β΄ Αθηνών την ψήφο των πολιτών θα επαναδιεκδικήσει και ο κ. Μειμαράκης, στον οποίο , κατά πληροφορίες , έχει από καιρού προταθεί η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Βεβαίως , το τοπίο παραμένει ρευστό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ,ενώ άδηλο είναι τι θα προκύψει και από τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο Κ. Μητσοτάκης με τον Β. Μειμαράκη, η οποία πραγματοποιείται στον ισχυρό απόηχο των δηλώσεων του δεύτερου που ερμηνεύτηκαν ως βολές κατά του Προέδρου της ΝΔ , παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν από την Πειραιώς να κλείσει το θέμα.

Οι πυροσβεστικές κινήσεις που επιχειρεί η Πειραιώς το τελευταίο διάστημα επιφανειακά έρχονται μεν για να καλύψουν τις διαφορετική οπτική στην άσκηση της πολιτικής που έχουν κορυφαία και ηγετικά στελέχη του κόμματος, πλην όμως βασίζονται και σε μια ουσιαστικότερη επισήμανση: Τα δημοσκοπικά ευρήματα λέγεται ότι δείχνουν ατροφία της ηγεσίας στη διείσδυση προς τον κεντροδεξιό χώρο της ευρύτερης παράταξης με παράλληλη επιτυχία ως προς αυτό άλλων δεξιών σχημάτων ή κομμάτων, όπως των ΑΝΕΛ. Αυτός φαίνεται ότι είναι και ο βασικός λόγος της στοχοποίησης το τελευταίο διάστημα του υπουργού Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, αξιόμαχα στελέχη της ΝΔ εμφανίζουν μεν ικανοποίηση από τις προσπάθειες προσέγγισης των Προεδρικών στους Καραμανλικούς τονίζουν όμως ότι περιμένουν να δουν κατά πόσο είναι συγκυριακές , δεδομένων ότι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ του φιλελευθερισμού του Μητσοτάκη και του Καραμανλισμού είναι « ουσιώδεις» και ότι το Σαμαρικό μπλοκ , που έχει «αποδείξει την καλή του σχέση με την ηγεσία» εκφράζει επίσης, «διαφορετική πολιτική οπτική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter