ΝΔ, το κόμμα των σώγαμπρων

ΝΔ, το κόμμα των σώγαμπρων

Ακόμη και στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τότε που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκληρή ιδεολογική αντιπαράθεση, με τους παλιούς συνεργάτες της Χούντας να κρύβονται πίσω από νέα αξιώματα και τίτλους, ακόμη και τότε, το κόμμα της Δεξιάς στην Ελλάδα ψέλλιζε δυο κουβέντες κάθε 21η Απριλίου.

Δεν το έκανε απαραίτητα από δημοκρατική πεποίθηση, αλλά για να πιστωθεί τη στροφή στη δημοκρατία και την αποχουντοποίηση που δεν έκανε ποτέ ούτε στη δεξιά παράταξη ούτε στο κράτος που διοίκησε. 

Στη φετινή επέτειο της απριλιανής χούντας η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση για τον «δικτάτορα Μαδούρο» αλλά όχι για τη δικτατορία στην Ελλάδα. Είναι φυσικό. Πώς θα μπορούσε ως κόμμα να εκφράσει με μία ανακοίνωση τη θέση του συνεργάτη του Γιώργου Παπαδόπουλου Μάκη Βορίδη, του Αδωνη Γεωργιάδη (που θεωρεί ότι η χούντα ήταν ένα οικονομικό θαύμα που κατακρήμνισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής) και τους δημοκράτες δεξιούς; Πώς θα μπορούσε να εναρμονίσει την άποψη της καραμανλικής ΝΔ, της ΛΑΟφιλούς καρατζαφερικής ΝΔ, με την… κυριάκεια ΝΔ, που προτιμά να ποστάρει στα social media φωτογραφίες «εγώ και η Μαρέβα μου» από το να προβληματίζεται πολιτικά για το πού οδηγείται;

Η ΝΔ, ως ηγεμονική δύναμη της Δεξιάς στην Ελλάδα, ήταν γεμάτη από χουντοβασιλικούς, χουντικούς ή βασιλικούς σκέτους που ποτίζονταν μαζί με τη γλάστρα της νέας δημοκρατικής και νεοδημοκρατικής κατάστασης. Ακόμη και τότε, όμως, αρχηγοί της ΝΔ, εκπρόσωποι Τύπου και βουλευτές παντός τύπου έλεγαν δυο κουβέντες –επετειακές έστω– κατά της χούντας. Οσους και αν έκρυβε μέσα της η ΝΔ οι οποίοι θεωρούσαν τη Δεξιά ως ενιαία παράταξη με μοναδικό σκοπό τη σιδηρά διακυβέρνηση και την πάταξη των ιδεολογικών εχθρών, το στίγμα το έδιναν οι επίσημες δηλώσεις, που προς τα έξω προωθούσαν ένα μίνιμουμ ανεκτικότητας και δημοκρατίας. Ακόμη και ο Αβέρωφ με τη «φωτιά και το τσεκούρι» του, ο Ράλλης ο γιος του παλιού κατοχικού πρωθυπουργού, έδειχναν να αντιλαμβάνονται ότι οι εκλογικές εφεδρείες της κομμουνιστοφαγικής και ακραίας Δεξιάς δεν μπορούν να είναι η επίσημη Δεξιά στην Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 2000 η ΝΔ μπορεί να μην έκανε στροφή προς το κέντρο, έδειξε όμως το εκλογικό και πολιτικό της ενδιαφέρον για αυτό και παγίωσε μια ρητορική αδιαπραγμάτευτης δημοκρατίας. Δυστυχώς, η διακυβέρνηση της χώρας και της ΝΔ από τον Σαμαρά άλλαξε το κόμμα. Ο Σαμαράς, εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες αλλά και στην πίστη του ότι η Δεξιά είναι εχθρός της Αριστεράς και όχι αντίπαλος, συνάντησε την ακροδεξιά αφήγηση. Στην αφήγησή της η ΝΔ επανίδρυσε το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια με εκφορά κολεγίου και αγορών, εφηύρε αλλόθρησκους μπαμπούλες που σκόπευαν να μας κατασπαράξουν και ετεροπροσδιορίστηκε από τη Χρυσή Αυγή.

Σήμερα η ΝΔ έχει πλέον κατασκευάσει έναν νέο εχθρό του έθνους, ακολουθώντας τη ρητορική και τη στρατηγική του τηλεπωλητή αντιπροέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδώσει το κόμμα στην ακροδεξιά, είτε επειδή είναι ανίκανος να τη διοικήσει είτε επειδή η πολιτική του ανάλυση φτάνει ως τον αγοραίο και χυδαίο διπολισμό. Γεγονός είναι ότι φοβάται να πει (και μαζί του το κόμμα) τη λέξη χούντα, όπως φοβόταν ως σήμερα να πει τη λέξη Siemens. Επιπλέον η ΝΔ είναι έτοιμη να αγκαλιάσει όποιον στρέφεται χυδαία κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και αν εκπροσωπεί. Με την ίδια επιχειρηματολογία που η Δεξιά του Εμφυλίου αγκάλιαζε ακόμη και εγκληματίες, αποτιμώντας και εκτιμώντας απλώς τον αντικομμουνισμό τους.

Τη θέση της Κατερίνας Παπακώστα στον τομέα υγείας πήρε ο σώγαμπρος από το Ποτάμι Ιάσων «τσουτσούνας» Φωτήλας, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο, σε κρεσέντο του μεστού πολιτικού του λόγου, να μιλήσει για «την Αριστερά της τσουτσούνας». Πόσους Αδώνηδες τελικώς έχει ανάγκη ο Κυριάκος;

Κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο φιλικός του Τύπος ανακαλύπτει τη μεγάλη μορφή του Αδωνη επειδή τα λέει χύμα στην Αριστερά. Χύμα προφανώς εννοούν (τώρα που δεν τα παίρνουν χύμα από το ΚΕΕΛΠΝΟ) τον τρόπο που ο Αδωνης μιλά πολιτικά, ως διασταύρωση παγωνιού με μπακάλη που τον έπιασαν να κλέβει στο ζύγι. Φυσικά ο Αδωνης κλέβει μόνο τσιτάτα από αρχαίους.

Η ΝΔ δεν κάνει στροφή προς την ακροδεξιά. Δεν μπορεί να στρίψει πουθενά. Τελματώνει πολιτικά και διαβρώνεται με μόνο άλλοθι την απόκτηση της εξουσίας. Είναι παραδομένη στον εμπειρισμό των οπαδών της εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης που δεν μπορούν να παραγάγουν πολιτική αλλά μίσος και καταστροφή. Και για την ίδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αρχηγός της ΝΔ και το ξέρει. Ακολουθεί την πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την ανάποδη. Ο πατέρας Μητσοτάκης κατέλαβε τη ΝΔ ως σώγαμπρος από άλλο κόμμα, ο Μητσοτάκης την έχει παραδώσει σε σώγαμπρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter