Νέα «έκρηξη» βίας στη Νικαράγουα: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Νέα «έκρηξη» βίας στη Νικαράγουα: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν την Τρίτη, όταν άνδρες της αστυνομίας και παραστρατιωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο σε ένα προπύργιο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την πόλη Μασάγια, κι επιτέθηκαν εναντίον οδοφραγμάτων που είχαν στήσει αντικυβερνητικοί, δήλωσε στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ήταν μια αληθινή σφαγή», δήλωσε ο Άλβαρο Λέιβα, διευθυντής της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (Asociación Nicaragüense Pro Derechos Humanos, ANPDH), στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 15.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πάνω από 20 γυναίκες και άγνωστος αριθμός ανδρών συνελήφθησαν στη Μασάγια, περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μανάγκουα.

«Δεχόμαστε πυρά, έναν συνεχή και δυσανάλογο καταιγισμό σφαιρών εναντίον άμαχου πληθυσμού», είχε δηλώσει ο Λέιβα νωρίτερα

Άλλοι τριάντα έξι άνθρωποι αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν στο Τικουαντέπε, στην ίδια περιοχή.

Η νέα έξαρση της βίας καταγράφηκε ενώ η διαδικασία πολιτικού διαλόγου ανεστάλη εκ νέου στη Νικαράγουα.

Η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση από τη 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκαν. Η κινητοποίηση προσέλαβε κατόπιν ευρύτερο χαρακτήρα, με κεντρική απαίτηση την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης της επανάστασης των Σαντινίστας, αρνείται να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα.

Η Ροσάριο Μουρίγιο, σύζυγος του Ορτέγα και αντιπρόεδρος της χώρας, κάλεσε την Τρίτη να τερματιστεί «αυτό το κύμα τρομοκρατικών ενεργειών, αυτό το κύμα εγκλημάτων μίσους» και πρόσθεσε πως ο σύζυγός της εργάζεται προς τον σκοπό αυτό.

Ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Σίλβιο Μπάες κάλεσε από τη δική του πλευρά την κυβέρνηση να «σταματήσει την καταστολή» και να «πάψει να αμαυρώνει την εικόνα της μπροστά στη διεθνή κοινότητα».

Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, καταδίκασε τα νέα βίαια επεισόδια και ανέφερε μέσω Twitter ότι η Μασάγια «επέδειξε ηρωισμό στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της Νικαράγουας».

Η ιερά σύνοδος της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας της χώρας της κεντρικής Αμερικής διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και εκπροσώπους των διαδηλωτών, που όμως φάνηκαν τη Δευτέρα να καταλήγουν σε αδιέξοδο. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ορτέγα ότι αθετεί την υπόσχεσή της να καλέσει ειδικούς διεθνών οργανισμών για να διεξαγάγουν έρευνα για το κύμα βίας των τελευταίων δύο μηνών σε όλη τη χώρα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 215 νεκρούς και πάνω από 1.400 τραυματίες στα επεισόδια. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει 46 θανάτους, που αποδίδει σε κακοποιούς ή ανθρώπους με πολιτικές σκοπιμότητες.

Μια κοινοβουλευτική Επιτροπή Αλήθειας εκτίμησε την Τρίτη ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 173.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter