Νέα εξέγερση στη Μόρια – Βίντεο-σοκ με ΜΑΤ να πετάνε πέτρες σε πρόσφυγες (Video)

Νέα εξέγερση στη Μόρια – Βίντεο-σοκ με ΜΑΤ να πετάνε πέτρες σε πρόσφυγες (Video)

Νέα εξέγερση ξέσπασε στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στη Μυτιλήνη, η οποία κατεστάλη μετά την παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Πρόσφυγες και μετανάστες συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, ενώ στον εξωτερικό χώρο βόρεια του Κέντρου άναψαν φωτιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις Αφρικανών και υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματισμένοι, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lesvosnews.gr οι πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν για μία ακόμα φορά για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο – μερικοί βρίσκονται εκεί από τις 20 Μαρτίου 2016 – αλλά και για τις απελάσεις κάποιων από αυτούς στην Τουρκία.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς βοηθούν από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Πετζετέλ.

ΜΑΤ πετάνε πέτρες σε πρόσφυγες

Αίσθηση προκαλεί βίντεο που δείχνει αστυνομικούς των ΜΑΤ να πετάνε πέτρες σε μετανάστες, και μάλιστα από ύψωμα. Το σχετικό βίντεο ανήρτησε στο twitter η Σουηδική ΜΚΟ United Rescue Aid.

https://twitter.com/UnitedRescueAid/status/887277692831313920

Σύμφωνα με το ΑΠΕ όλα ξεκίνησαν περίπου στις 2 το μεσημέρι σήμερα, όταν Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν για ακόμα μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Εναντίον αυτού του γεγονότος άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως Αφγανοί οι οποίοι και θέλουν να εξετάζονται αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Τότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις. Αρχικά μπήκαν φωτιές σε κάδους ενώ έσπασαν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων περιόρισε την εξέγερση μέσα στο κυρίως χώρο ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν αν διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων.

Σύμφωνα πάντως με τη μαρτυρία αλληλέγγυου που βρέθηκε στο σημείο, η αστυνομία επιτέθηκε με χημικά σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας προσφύγων. 

Σε αντιπερισπασμό από Αφρικανούς που βρισκόταν έξω από το κέντρο μπήκαν φωτιές σε ελαιώνες στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού. Το έργο των Πυροσβεστών παρά τη βοήθεια που δέχθηκαν από ομάδες προσφύγων ήταν δύσκολο αφού πολλοί Αφρικανοί μετανάστες δεν τους επέτρεπαν να επιχειρήσουν. Τελικά αυτές οι φωτιές έσβησαν με ρίψεις νερού από αέρος από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

https://twitter.com/UnitedRescueAid/status/887310363506683904

https://twitter.com/UnitedRescueAid/status/887311137020235776

https://twitter.com/enough14/status/887315003820388354

https://twitter.com/UnitedRescueAid/status/887315251531788290

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter