Νέα πρόεδρος του ΣτΕ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Νέα πρόεδρος του ΣτΕ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα ηγεσία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου αποφασίστηκαν κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Νέα πρόεδρος του ΣτΕ ορίστηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ νέοι αντιπρόεδροι είναι οι Δημήτρης Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος.

Όσον αφορά τους τρεις αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, πρόκειται για τις Ειρήνη Κάλου και Δήμητρα Κοκοτίνη, όπως επίσης και τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη.

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το ανώτατο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας» ανέφερε στις πρώτες της δηλώσεις η κυρία Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, που είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα παραμείνει στη θέση αυτή για μια τετραετία.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ..

Έως σήμερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Δημήτρης Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος

Ο κ. Σκαλτούνης γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983 και στην θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003. Ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για την συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας.

Ο κ. Πικραμένος γεννήθηκε το 1960, εισήλθε στο σώμα τον Ιούλιο του 1989 και προήχθη στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας τον Ιούλιο του 2011, ενώ παράλληλα, είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι από το 2011 εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, και την τριετία 2013-2016 διετέλεσε γενικός διευθυντής στη Εθνική Σχολή Δικαστών.

Παράλληλα, κυκλοφόρησε το βιβλίο του υπό τον τίτλο: «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα Διοικητικά Δικαστήρια».

Οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχε παραληφθεί και ήταν πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, γεννήθηκε το 1953, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2012.

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014. Το όνομά της είχε περιληφθεί στις επιλογές πριν έναν χρόνο χωρίς ωστόσο να προαχθεί – κάτι που συνέβη τώρα.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter