Νέα Υόρκη: Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου (Photos)

Νέα Υόρκη: Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου (Photos)

Δεκαέξι χρόνια μετά την καταστροφή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η επαναλειτουργία της στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου φαίνεται μάλλον να απομακρύνεται.

Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν πολύ λιτός. Το κτίριο στέγαζε μία ταβέρνα όταν οι Έλληνες μετανάστες το αγόρασαν το 1919 για να το χρησιμοποιήσουν ως εκκλησία. Ήταν το μοναδικό κτίριο που δεν ανήκε στο συγκρότημα του εμπορικού κέντρου που καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση.

Η τελευταία απογοήτευση ήρθε αυτό το μήνα, όταν η Skanska USA, η κατασκευαστική εταιρεία που ανοικοδομεί την κάποτε λιτή εκκλησία κατασκευάζοντας έναν φωτεινό ναό σε σχέδια Calatrava, σταμάτησε τις εργασίες στο Liberty Park.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, παρά τη δωρεά 37 εκατομμυρίων δολαρίων για το ιερό ναό, δεν μπόρεσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της, σύμφωνα με την εταιρεία.

“Από την 5η Δεκεμβρίου του 2017, η Skanska USA έχει τερματίσει τη σύμβασή της με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής λόγω αθέτησης πληρωμών”, αναφέρει ο Τόμας Πέρυ, διευθυντής του έργου σε επιστολή προς τους υπεργολάβους, λέγοντάς τους να μαζέψουν τον εξοπλισμό τους. “Η Skanska αποστρατεύεται από το έργο”, προσθέτει

“Είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Αρχιεπισκοπή, τα οικονομικά της οργάνωσης βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση”, δήλωσε ο Θεόδωρος Καλμούκος, εκδότης της National Herald, μια εφημερίδας με ελληνικά νέα και έδρα το Queens. «Η Αρχιεπισκοπή χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα νέο όραμα», προσθέτει.

Όταν το σχέδιο ανακοινώθηκε το 2013, το προβλεπόμενο κόστος του Ναού του Αγίου Νικολάου – , μιας βυζαντινής έμπνευσης εκκλησία με τη βασική της δομή τσιμέντο επενδεδυμένο με μάρμαρο ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια.

Έως ότου γίνουν τα θεμέλια, το 2015, η εκτίμηση του κόστους είχε φθάσει τα 35 εκατομμύρια δολάρια. Όταν ο θόλος 15 μέτρων ολοκληρώθηκε το 2016, η εκτίμηση ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το μήνα, η Αρχιεπισκοπή δήλωσε ότι η εκτίμηση είχε φθάσει τα 72 με 78 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 49 εκατομμύρια είχαν διατεθεί.

Το πώς αυξήθηκε τόσο πολύ το κόστος θα ερευνηθεί από μια ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή. Την έρευνα θα την διεξάγουν η PricewaterhouseCoopers και η BakerHostetler.

«Η Αρχιεπισκοπή πιστεύει με βεβαιότητα πως η κατασκευή θα ξεκινήσει ξανά στο εγγύς μέλλον και έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τη Skanska (…) ότι προσδοκά στην ακύρωση της προσωρινής αυτής αναστολής για να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αρχιεπισκοπή για την ολοκλήρωση του οικοδομικού έργου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: New York Times

Φωτογραφίες: Associated Press








Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter