Νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ, τη Μολδαβία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία για την υπόθεση Σκριπάλ

Νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ, τη Μολδαβία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία για την υπόθεση Σκριπάλ

Το ΝΑΤΟ απάντησε σήμερα στη Μόσχα με απελάσεις επτά διπλωματών ενώ η Ιρλανδία αρκέστηκε σε έναν διπλωμάτη. Αντίθετα η Σόφια προτίμησε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Μόσχα. 

Το ΝΑΤΟ απέλασε επτά διπλωμάτες από την αποστολή της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στον απόηχο της επίθεσης με τη νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα μειώσει τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στα 20 μέλη από 30.

«Στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι υπάρχει κόστος» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μία απέλαση από την Ιρλανδία

Η Ιρλανδία θα απελάσει έναν ρώσο διπλωμάτη ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Αγγλία, για την οποία η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι ενώ η Βουλγαρία ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία για να συζητήσει μαζί του το ζήτημα αυτό.

Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, οι ΗΠΑ και άλλοι ανακοίνωσαν χθες σχέδια να απελάσουν περισσότερους από 100 ρώσους διπλωμάτες σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον ενός ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου και της κόρης του στις 4 Απριλίου. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Κόβενι αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως «το υπουργείο Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον ενημέρωσε ότι η διαπίστευση ενός μέλους του προσωπικού του με διπλωματικό καθεστώς θα τερματισθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».

Βουλγαρία: Ανάκληση του πρεσβευτή της από τη Ρωσία

Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια σκλήρυνση της στάσης της πρώην κομμουνιστικής χώρας, τέσσερις ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να ανακαλέσει τον απεσταλμένο.

Η Βουλγαρία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν προχώρησε τόσο όσο η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες κατηγόρησαν απ’ ευθείας τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε την επίθεση και απέλασαν ρώσους διπλωμάτες.

Ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως, μολονότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από την επίθεση, χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ενώ επίσης ανησυχεί ότι η ανάκληση πρεσβευτών της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Μπορίσοφ και ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Μόσχα, ο Μπόικο Κότσεφ, συζήτησαν την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς και τις αντιδράσεις στη Ρωσία, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.

Βρετανία: Συνεχίζει την σκληρή της στάση

Εξάλλου η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα σε υπουργούς ότι υπάρχουν και άλλα για να γίνουν στην μακροπρόθεσμη απάντηση της Βρετανίας στη Ρωσία.

Η Μέι πρόσθεσε πως χώρες προέβησαν σε ενέργειες κατά της Ρωσίας όχι μόνον από αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, αλλά επειδή αναγνωρίζουν την απειλή που η χώρα αυτή δημιουργεί.

Απελάσεις και από τη Μολδαβία

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας έδωσε διορία σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα εντός επτά ημερών, διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στη Βρετανία μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντοντόν εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του για την απόφαση του ΥΠΕΞ να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες.

«Είμαι πολύ εκνευρισμένος με την απόφαση της κυβέρνησης της Μολδαβίας να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες. Καταδικάζω με κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την αντιρωσική πρόκληση. Η Μολδαβία δεν δεσμεύεται με υποχρεώσεις προς τη Βρετανία και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να λάβει τέτοιου είδους μέτρα βάσει της αρχής της αλληλεγγύης προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη» έγραψε ο Ντοντόν στο Facebook.

Απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από το Βέλγιο

Η βελγική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απέλαση, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενός Ρώσου διπλωμάτη και θα εφαρμόσει την απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει άλλους επτά διπλωμάτες, στον απόηχο της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Η απέλαση ενός μέλος του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής αποστολής στο Βέλγιο «θα κοινοποιηθεί στον Ρώσο πρεσβευτή εντός 48 ωρών» και «το πρόσωπο που θα αφορά (αυτή η απόφαση) θα έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να φύγει από τη χώρα» διευκρίνισε ο Σαρλ Μισέλ σε ένα δελτίο τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter