Νέο άδειασμα Στουρνάρα από την κυβέρνηση

Νέο άδειασμα Στουρνάρα από την κυβέρνηση

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος φάνηκε να ρίχνει νερό στο κρασί του για την προληπτική πιστωτική γραμμή, χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις του τύπου «να μην δραματοποιείται», η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της καθαρής εξόδου.

Κι αυτό φάνηκε από την δήλωση του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη που έδωσε το παρόν στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Κεντρικής Τράπεζας. Με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στη Γ.Σ. της ΤτΕ, ο κ. Κουτεντάκης εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του, όπως είπε, «για τους λόγους αυτούς εκφράζω τη διαφωνία «με την πρόταση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» που διατυπώνει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε πως «εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα».

Είπε ακόμα ότι, «η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης». Η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας. Η συγκεκριμένη θέση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter