Νέο Δελχί: Προσπαθούν να μειώσουν τη ρύπανση με ένα μεγάλο «πιστολάκι» νερού!

Νέο Δελχί: Προσπαθούν να μειώσουν τη ρύπανση με ένα μεγάλο «πιστολάκι» νερού!

Οι αρχές του Νέου Δελχί δοκίμασαν σήμερα ένα τεράστιο “πιστολάκι” για να διώξουν “το νέφος” από το Νέο Δελχί, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τα επικίνδυνα επίπεδα της ρύπανσης στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Οι αρχές της πόλης αυτής των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία θεωρείται ως μια από τις πιο μολυσμένες του κόσμου, με συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που είναι συχνά υψηλότερες από αυτές του Πεκίνου, επικρίνονται συχνά για ολιγωρία απέναντι στη μάστιγα αυτή που απειλεί τη δημόσια υγεία.

Έπειτα από όλη αυτήν την πολεμική, η τοπική κυβέρνηση ανέπτυξε σήμερα το πρωί για δοκιμή ένα “κανόνι κατά του νέφους” στο ανατολικό προάστιο Ανάντ Βιχάρ.

Το τεράστιο αυτό κανόνι, που μοιάζει με πιστολάκι για τα μαλλιά και έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα τρέιλερ εκτοξεύει έως και 100 λίτρα νερού το λεπτό σε ακτίνα 150 μέτρων και συνήθως χρησιμοποιείται σε εργοτάξια και σε ορυχεία. Η ιδέα είναι ότι το νερό, πέφτοντας στο έδαφος, παρασύρει μαζί του τους ρύπους και έτσι καθαρίζει η ατμόσφαιρα.

“Αν πετύχει, θα αναπτύξουμε τέτοια κανόνια στους δρόμους του Νέου Δελχί το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε στο AFP ο υπουργός Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί Ιμράν Χουσάιν.

Όταν ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία αυτή, οι ειδικοί συνοφρυώθηκαν. Για τον Σουνίλ Νταχίγια της Greenpeace, η τοπική κυβέρνηση επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά της να καταπολεμήσει τις πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως τη βιομηχανική παραγωγή, τις εκπομπές των οχημάτων και την σκόνη από τα εργοτάξια.

“Σαφώς αυτό δεν είναι μια λύση. Μπορείτε να χρησιμοποιείται περιστασιακά σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά η λύση για τη ρύπανση είναι η αντιμετώπιση του θέματος στη ρίζα του κι όχι το να ρίχνουμε νερό στον αέρα”, είπε.

Οι κατασκευαστές του κανονιού αυτού, που στοιχίζει περίπου 2 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 26.400 ευρώ) έκαστο, υπολογίζουν ότι χρειάζονται “30 με 40 κανόνια” για να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

“Είναι μια λύση για την περίπτωση που βρίσκεσαι εντελώς σε απόγνωση”, σημείωσε μιλώντας στο AFP ο Βιμάλ Σαΐνι της επιχείρησης CloudTech.

Συχνά χρειάζεται να περάσουν πολλές ημέρες με νέφος και να υπάρξουν συστάσεις από δικαστήρια για να προχωρήσει το Νέο Δελχί στο κλείσιμο των εργοταξίων και των σχολείων στις πιο σοβαρές κρίσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ινδική πρωτεύουσα, όπως συνέβη ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου.

Το 2016 οι αρχές της πρωτεύουσας είχαν συμβουλεύσει τους κατοίκους να καταναλώνουν πορτοκάλια και να κάνουν γαργάρες με ζεστό νερό για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Φέτος είχαν άλλη μια ιδέα: να στείλουν ελικόπτερα για να ρίξουν νερό πάνω στο νέφος –μολονότι τα ελικόπτερα αυτά συχνά δεν μπορούσαν ούτε καν να απογειωθούν λόγω της ομίχλης που οφειλόταν στην ρύπανση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter