Περισσότεροι δημοσιογράφοι στην φυλακή το 2016

Περισσότεροι δημοσιογράφοι στην φυλακή το 2016

Ανησυχητικά αυξάνεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Τουρκία, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή πίσω από τα κάγκελα, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

“Αυτή τη στιγμή, 348 δημοσιογράφοι (περιλαμβανομένων μπλόγκερ και freelancers) είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει αύξηση 6% σε σχέση με πέρσι”, αναφέρεται στην έκθεση που επιμένει πως “ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που κρατούνται αυξήθηκε κατά 22%” και “τετραπλασιάστηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο”.

Παράλληλα ο αριθμός γυναικών δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένες αυξήθηκε από 5 το 2015 σε 22 φέτος, “γεγονός που μαρτυρά ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το επάγγελμα, αλλά κυρίως την καταστροφή που σημειώνεται στην Τουρκία, όπου το ένα τρίτο των γυναικών δημοσιογράφων βρίσκεται υπό κράτηση. Δίπλα στην Ευρώπη ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών έχει ρίξει στη φυλακή δεκάδες δημοσιογράφους και έχει καταστήσει την Τουρκία τη μεγαλύτερη φυλακή για το επάγγελμα. Σε ένα χρόνο το καθεστώς του (Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχει εξαφανίσει κάθε πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης μπροστά σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιδρά πολύ μετριοπαθώς στο θέμα”, καταγγέλλει ο Κριστόφ Ντελούαρ γενικός γραμματέας των RSF.

Εκτός από την Τουρκία, στην Κίνα, το Ιράν και την Αίγυπτο συγκεντρώνονται περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, επισημαίνουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η οποία ζητεί τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που να εξαρτάται άμεσα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι σε σχέση με το 2015 έχει μειωθεί: 52 δημοσιογράφοι, κυρίως τοπικοί, κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο, σε σχέση με 61 πέρυσι.

Σύμφωνα με την RSF η γεωγραφία των ομήρων έχει ως εξής: οι περισσότεροι βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Μόνο σε Συρία και Ιράκ το Ισλαμικό Κράτος κρατά ομήρους 21 δημοσιογράφους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter