Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 46% στη Ρουμανία

Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 46% στη Ρουμανία

Πρόσκληση των κομμάτων σε έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έκανε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Να υπενθυμίσουμε πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, σχεδόν 46% και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. To PSD θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα ALDE, επί μακρόν σύμμαχό του, το οποίο εξασφάλισε περίπου το 6% των ψήφων.

Από την άλλη πλευρά, το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) είχε ποσοστό περί το 20%, το κόμμα Ένωση Σώστε τη Ρουμανία λίγο κάτω από το 9% και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR περίπου το 6%.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, η ανακοίνωση της κατανομής των εδρών στο νέο κοινοβούλιο θα γίνει αργότερα ως το τέλος της εβδομάδας. 

Ο Γιοχάνις, ο οποίος έχει πει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οιονδήποτε υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού με ποινικό μητρώο, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το κριτήριο της ακεραιότητας για τον διορισμό του πρωθυπουργού παραμένει σε ισχύ».

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του παρότι κρίθηκε ένοχος για εκλογική νοθεία νωρίτερα φέτος, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter