Greenpeace: Η ηλιακή ενέργεια αποδεικνύεται φθηνότερη από τον λιγνίτη

Greenpeace: Η ηλιακή ενέργεια αποδεικνύεται φθηνότερη από τον λιγνίτη

Ένα ιστορικό ορόσημο κατέκτησε η χώρα μας, σύμφωνα με την Greenpeace, αφού, όπως τονίζει, με βάση την ανάλυση των στοιχείων που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το μέσο σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2017 θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Όπως τονίζει η οργάνωση, «καταρρίπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η λογική του “φθηνού λιγνίτη”, αλλά και της “οικονομικής αναγκαιότητας” της κατασκευής ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με τεράστιες επιπτώσεις για το κλίμα και τη δημόσια υγεία». Μάλιστα, η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να ακυρώσουν την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, να εγκαταλείψουν οριστικά τον άνθρακα έως το 2030 και να στρέψουν τη χώρα σε ένα καθαρό ενεργειακό μοντέλο 100% με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Τον Δεκέμβριο του 2015 οι ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν στον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό της χώρας και ζήτησαν από την ηγεσία της ΔΕΗ να στραφεί προς τον ήλιο. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα κατέρρευσε και η τελευταία δικαιολογία της ΔΕΗ για την προώθηση έργων με ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία: ο μύθος του φθηνού λιγνίτη», αναφέρει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η ΔΕΗ οφείλει να ετοιμάσει άμεσα το πλάνο της επόμενης ημέρας. Χωρίς νέο λιγνίτη και με μαζικές επενδύσεις στις νέες και καθαρές τεχνολογίες. Ως ενεργοί πολίτες δεν θα ανεχθούμε να πληρώσουμε 2 δισ. ευρώ σε κατασκευή βρώμικων μονάδων που θα κάνουν ακριβότερους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter