Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες

Συνέχεια στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ σήμερα στις Βρυξέλλες όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ είναι μεταξύ άλλων, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας κατά το οποίο ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, με σκοπό να συνεχίσουν οι εποικοδομητικές συζητήσεις των δυο πλευρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νικολά Ντιμιτρόφ πραγματοποίησε χθες συνάντηση  με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την οποία και ενημέρωσε «για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας»

Από την πλευρά της η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη ολοκληρώσει σειρά επαφών στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο -και κυριότερο- μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητώνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Από τις ΗΠΑ, μετά από μία εβδομάδα σημαντικών επαφών με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διακυβέρνησης και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πήρε τη σκυτάλη των ευρωπαϊκών επαφών με πρώτο προορισμό τις Βρυξέλλες, χωρίς στάση στην Αθήνα.

Μέσα σε διάστημα περίπου 2 μηνών, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ευρέος φάσματος υψηλών επαφών με το σύνολο των σημαντικότερων κέντρων αποφάσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, γεγονός που αποτελεί ενδεικτικό και απτό στοιχείο της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής θέσης της χώρας και του ρόλου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σημαντικές όμως θα είναι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Ειδικότερα τον Ιούνιο, ο Ν. Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι συναντήσεις αυτές είναι οι κύριες ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχουν επίσης προγραμματιστεί.

Διαβάστε επίσης: Που τα βρήκαν, που διαφωνούν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Νέα Υόρκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter