Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο – Ποιός είναι ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο – Ποιός είναι ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας

Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Νωρίτερα μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε “μαρτυρήσει” ποιος θα είναι ο διάδοχός του, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του.

Συγχαρητήρια από Ντομπρόβσκις

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως προέδρου του Eurogroup, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθεί η ανάρτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν: «Congratulations to Mario Centeno on his election as president of #Eurogroup. A lot of work ahead of us: #deepeningEMU, to start with completing #BankingUnion and setting up Capital Markets Union #CMU; successful completion of #Greece programme and many other tasks».

Απαντώντας στην ανάρτηση του Β. Ντομπρόβσκις, ο Μάριο Σεντένο έγραψε: «Σε ευχαριστώ φίλε μου. Ας το κάνουμε να συμβεί»

Συγχαρητήρια Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζει μέσω επιστολής του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή του, την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU).

Η ανάρτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Twitter: «Congratulations, Mário #Centeno, for your election as President of the #Eurogroup. You have all the qualities for the task ahead. We have an ambitious agenda to drive forward and I very much look forward to a strong cooperation. #deepeningEMU».

Το προφίλ του Μάριο Σεντένο

Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Expresso θεωρείται «ροκ σταρ» λόγω της μεγάλης προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επιδόσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως «Ρονάλντο» του Eurogroup από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.

Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter