Νιγηρία: 14 νεκροί από επίθεση της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 14 νεκροί από επίθεση της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πλέον σφοδρή επίθεση των τελευταίων 18 μηνών που εξαπέλυσαν χθες βράδυ οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ενάντια στην πόλη Μαϊντουγκούρι, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη εκεί του ασκούντος χρέη προέδρου Γέμι Οσινμπάτζο σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων.

Το Μαϊντουγκούρι στην Πολιτεία Μπόρνο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας βρίσκεται στην καρδιά της εξέγερσης των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ που διαρκεί ήδη οκτώ χρόνια.

Η επίθεση είχε στόχο τα προάστια της πόλης και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι μαχητές έφεραν βαρύ οπλισμό. Σύμφωνα με την αστυνομία πάντως, δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι.

«Συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολλαπλές εκρήξεις, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ακόμη ένας άνθρωπος πέθανε σε ένοπλη επίθεση», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Πολιτείας σε δημοσιογράφους.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι άκουγαν εκρήξεις και σφοδρή ανταλλαγή πυρών για τουλάχιστον 45 λεπτά στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά προάστια της πόλης. Χιλιάδες πολίτες τράπηκαν σε φυγή.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν και ο στρατός απώθησε τους μαχητές μετά από μια ώρα.

Ο Οσινμπάτζο προχώρησε στην επίσκεψή του στο Μαϊντουγκούρι για να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας για τους εσωτερικά εκτοπισμένους από την ένοπλη εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει παραδώσει την εξουσία στον Οσινμπάτζο από την 7η Μαΐου, όταν και αναχώρησε για την Βρετανία με αναρρωτική άδεια.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την εκστρατεία της Μπόκο Χαράμ για να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, ενώ περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δημιουργώντας μία από τις πλέον επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter