Νίκος Αναστασιάδης: Σκόπιμη η διακοπή των συνομιλιών

Νίκος Αναστασιάδης: Σκόπιμη η διακοπή των συνομιλιών

Η τουρκική πλευρά σκοπίμως διέκοψε τις συνομιλίες ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην αδιάλλακτη θέση της να διατηρήσει επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα, εκτιμά ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» τονίζει πως Άγκυρα και Ακιντζί δεν μπορούν να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με την μειοψηφούσα. «Δεν δικαιολογούνται να εμμένουν ότι η μειοψηφία θα έχει τον κύριο λόγο και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει», ανέφερε και προσθέτει πως «είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν».

Για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει, ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εκφράζει την ελπίδα, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της. Απαντώντας σε παρατήρηση, πως στην πρόσφατη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμούσε ότι ούτε μετά το δημοψήφισμα αναμένει διαφοροποίηση του Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Δεν διαφοροποιώ τη θέση μου. Απλά εκφράζω την ελπίδα. Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στην επανάληψη των συνομιλιών».

Στην ερώτηση του «Φιλελευθέρου», γιατί να αλλάξει τις θέσεις του στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι αν η θετική ρητορική αποτελεί μια ενσυνείδητη βούληση για λύση του Κυπριακού, τότε θα μπορέσει να κάνει εκείνα τα βήματα για τη λύση του προβλήματος. «Θα κάνει βήματα σε σχέση με τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, τόσο στο θέμα των εγγυήσεων όσο στο θέμα του εδαφικού, ενθαρρύνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter