Νίκος Λώρης: Το φετινό Rockwave είναι οικογενειακή υπόθεση

Νίκος Λώρης: Το φετινό Rockwave είναι οικογενειακή υπόθεση

Είκοσι μέρες πριν από την αυλαία του φετινού Rockwave Festival το Documento συναντήθηκε με τον άνθρωπο που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο συναυλιακό χάρτη και μίλησε μαζί του τόσο για τη φετινή διοργάνωση όσο και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε τα μουσικά events να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Το φετινό Rockwave είναι κατά κοινή ομολογία το πιο ελκυστικό των τελευταίων χρόνων. Τι προσδοκίες υπάρχουν;

Στο θέμα της πληρότητας δεδομένα θα είναι πολύ μεγάλη, μεταξύ 95-100%. Το πάντρεμα του παλιού με το νέο, του κλασικού με το ανερχόμενο, αλλά και η παρουσία συγκροτημάτων που έρχονται για πρώτη φορά και μάλιστα στο απόγειό τους δημιουργούν μια ξεχωριστή μαγιά. Αυτό όμως που είναι πρωτοφανές και καταδεικνύει και τη μαζικότητα του φεστιβάλ είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό η μύηση των παιδιών από τους γονείς. Εχουμε πάρα πολλά αιτήματα από οικογένειες που θα έρθουν φέτος με μικρά παιδιά, ακόμη και με καροτσάκια. Οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο να φτιάξουμε και έναν παιδότοπο στο Terra Vibe.

Θα αντικρίσουμε κάτι καινούργιο φέτος μπαίνοντας στο Terra Vibe;

Παρόλο που το Terra Vibe ολοκληρώθηκε ως έργο το 2015, προσπαθούμε κάθε χρόνο να το βελτιώνουμε. Σε όλα αυτά τα χρόνια που διοργανώνουμε αυτό το φεστιβάλ έχουμε φέρει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα, ειδικά από τη metal σκηνή, οπότε αυτό που πρέπει από εδώ και μπρος να κάνουμε είναι πολύ καλές φεστιβαλικές διοργανώσεις. Αλλωστε το Rockwave γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει και στην Ελλάδα ένα φεστιβάλ που θα κάνει πιο εύκολη την έλευση μεγάλων συγκροτημάτων που μέχρι τότε δύσκολα έρχονταν στη χώρα μας.

Ενας άνθρωπος που διοργανώνει συναυλίες εδώ και 30 χρόνια έχει απωθημένα;

Ευτυχώς προλάβαμε να φέρουμε τους AC/DC, τους Black Sabbath, έχουμε φέρει τους Metallica αρκετές φορές και ελπίζουμε να τους ξαναφέρουμε και στο μέλλον, ενώ φέτος φέρνουμε ονόματα όπως οι Arctic Monkeys, οι Alt-J και οι Volbeat που βρίσκονται στο απόγειό τους.

Πώς φαντάζεστε το Rockwave στο μέλλον; Υπάρχουν μπάντες που μπορούν να διαδεχτούν τα σημερινά ιερά τέρατα και να αποτελέσουν κράχτες για τον κόσμο;

Επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα υπάρξουν τέτοια συγκροτήματα, εμείς πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και εφευρετικοί σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ώστε η διοργάνωση να είναι ελκυστική για τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα ονόματα φιλοξενεί. Εχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τη μαζική νεανική κουλτούρα. Προσωπικά έχω χάσει το μέτρημα εκείνων που μπήκαν στον χώρο και χάθηκαν επειδή νόμιζαν ότι θα διοργανώσουν μια συναυλία και θα γίνουν πλούσιοι. Εμείς ως διοργανωτές εστιάζουμε αλλού και η αρχή γίνεται από φέτος. Το Rockwave του 2018 κλείνει με πανηγυρικό τρόπο μια σελίδα και ανοίγει μια καινούργια.

Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες σκηνές και περισσότερες παράπλευρες δραστηριότητες για τον κόσμο;

Μεταφράζεται σε περισσότερη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα. Και σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να πάμε σε νέα εποχή. Οταν ένας καλλιτέχνης λέει ότι θα κάνει 15 συναυλίες στην Ευρώπη, για να είναι η Ελλάδα μέσα σε αυτές θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Για να δημιουργηθούν βέβαια αυτές οι συνθήκες πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα, σε θεσμικό επίπεδο. Για παράδειγμα, τα τελευταία τρία χρόνια ματαιώθηκε δύο φορές η εμφάνιση ενός τεράστιου συγκροτήματος στη χώρα μας εξαιτίας των φορολογικών συντελεστών. Δεν μπορεί στον πολιτισμό να έχεις 24% ΦΠΑ την ώρα που οι γειτονικές χώρες έχουν 6% και 8%. Για να γίνουν λοιπόν πολύ μεγάλα events στη χώρα, που θα συμβάλουν και στη διεθνή προβολή της, η πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός.

Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν τουριστική χώρα. Μπορεί να γίνει και προορισμός μουσικού τουρισμού;

Ηδη από τα στοιχεία που έχουμε διαπιστώνουμε ότι πολλά events που έχουν γίνει στο Terra Vibe αποτέλεσαν αφορμή για να αυξηθεί η πληρότητα σε καταλύματα από την Κόρινθο μέχρι τη Χαλκίδα. Ειδικά φέτος με τα ονόματα που έρχονται περιμένουμε πολύ κόσμο από το εξωτερικό, ανθρώπους που έβαλαν το Rockwave στην ατζέντα των διακοπών τους. Παράλληλα, στα σχέδιά μας είναι ένα φεστιβάλ που θα γίνεται στη χώρα μας και θα αφορά όλα τα Βαλκάνια και το οποίο θα δώσει έναν ακόμη λόγο σε Βαλκάνιους που ονειρεύονται να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα για να έρθουν.

Χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σερβία έχουν μπει για τα καλά στον συναυλιακό χάρτη, αποτελώντας ελκυστικό προορισμό για κόσμο από τη βόρεια Ελλάδα. Πώς το εισπράττετε αυτό;

Είναι ακόμη μια αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Ως χώρα η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς το φυσικό κάλλος αλλά και τις υποδομές. Στη βόρεια Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλες μουσικές διοργανώσεις που θα προσελκύσουν διεθνούς βεληνεκούς καλλιτέχνες και η Ελλάδα να γίνει πανβαλκανικός αλλά και πανευρωπαϊκός προορισμός για το φεστιβαλικό μουσικόφιλο κοινό.

Φοβηθήκατε μήπως κατά τη διάρκεια της κρίσης απαξιωθεί το Rockwave ως θεσμός;

Πολλές φορές. Υπήρξε μια πτωτική πορεία τότε για διάφορους λόγους. Υπήρξαν πολλοί που θεώρησαν ότι αλλοιώθηκε η μορφή του φεστιβάλ με τη συμμετοχή κυρίως Ελλήνων έντεχνων καλλιτεχνών. Εμείς πιστεύουμε ότι σε κάθε χώρα η εγχώρια σκηνή πρέπει να λειτουργεί ως στυλοβάτης που στηρίζει και αναδεικνύει και την πολυμορφικότητα ενός φεστιβάλ. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακούσαμε την κριτική, την αξιολογήσαμε και γι’ αυτό πήραμε φέτος ένα ρίσκο φέρνοντας πολύ μεγάλα συγκροτήματα σαν τους Iron Maiden, τους Judas Priest, τους Volbeat και τους Arctic Monkeys. Τέτοιου μεγέθους event στην Ελλάδα έχει να γίνει από το 2012, χωρίς να αφήνω τον εαυτό μου απ’ έξω. Φέτος πάντως θα δούμε το καλύτερο Rockwave που έχει γίνει ποτέ.

Πώς νιώθετε που το φετινό προβλέπεται να είναι το καλύτερο Rockwave ever;

Σαν γεροντοκόρη που βρήκε άντρα στα γεράματα!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter