#Novartis_Gate: Αγωγή κατά της «Εφ.Συν.» από τον Άδωνη Γεωργιάδη

#Novartis_Gate: Αγωγή κατά της «Εφ.Συν.» από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Αγωγή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατέθεσε ο Αδωνης Γεωργιάδης διά του δικηγόρου του Αθανάσιου Πλεύρη για τα πρωτοσέλιδα και τα ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, τις επιστολές Φρουζή και τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος όταν ήταν υπουργός Υγείας.

Η αγωγή περιλαμβάνει τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και στην εξώδικη επιστολή του την οποία δημοσίευσε η «Εφ.Συν.»* με την απάντηση των συντακτών στις 28/3/2018 (στο τέλος του κειμένου).

Με την αγωγή αυτή ζητάει από την εφημερίδα 300.000 ευρώ και 6.000 ευρώ από κάθε μία από τις συντάκτριες του δημοσιεύματος (Α. Ψαρρά και Ντ. Βέργου).

Ζητάει επίσης και την καταδίκη τους σε έναν χρόνο φυλάκισης (!) λόγω της βλάβης που προξενήθηκε στην τιμή και στην υπόληψή του, ενώ χαρακτηρίζει συκοφαντικά τα δημοσιεύματα.

Και προσθέτει στο κείμενό της η Εφ.Συν.:

«Είναι φανερό ότι συνεχίζεται η παράδοση των «επιλεκτικών» αγωγών κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων με στόχο την οικονομική εξόντωση και την παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου και ειδικά στο θέμα της ενημέρωσης των πολιτών για οτιδήποτε αφορά το δημόσιο συμφέρον, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια των θεσμών, της εκάστοτε εξουσίας και των εκπροσώπων της.

Η «Εφ.Συν.» θα παραμείνει σταθερή στη στάση της για πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση των αναγνωστών ανεξάρτητα από τις όποιες απειλές και προσπάθειες φίμωσης.

Η Ν.Δ. οφείλει να δηλώσει αν υποστηρίζει παρόμοιες πρακτικές και μέτρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας.»

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

* Εξώδικο 15 σελίδων έστειλε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Στις πρώτες εννέα σελίδες παραθέτει αποσπάσματα από πρόσφατα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας (σ.σ. Εφ.Συν.), τα οποία θεωρεί συκοφαντικά. Αναφέρεται ακόμα και στο πρόσφατο δημοσίευμα που περιείχε την επιστολή Φρουζή προς τον ίδιο, αρνούμενος ότι ήταν ο αποδέκτης της επιστολής, ενώ διαψεύδει τη βασιμότητα όλων των ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια αναφέρει συγκεκριμένα:

«Τα ανωτέρω γεγονότα είναι ψευδή και συκοφαντικά για την τιμή και την υπόληψή μου καθώς, ψευδώς, με παρουσιάζουν ότι συμβάδιζα με υποδείξεις της εταιρείας Novartis, ο Φρουζής μου “ζητούσε” και εγώ “εκτελούσα” και συνδιαμόρφωνα, μαζί με τον Φρουζή, την πολιτική στην Υγεία και στο Φάρμακο.Βάσει των διατάξεων του άρθρου μόνου του Ν. 1178/81 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4356/15 καλώ όπως η πρώτη, ο δεύτερος και η τρίτη από εσάς ανακαλέσουν με διορθωτικό κείμενο που θα καταχωρηθεί στην εφημερίδα στις ίδιες σελίδες που κατεχωρήθη το προσβλητικό δημοσίευμα ήτοι στο πρωτοσέλιδο και σελίδες 10-12 της συγκεκριμένης εφημερίδας, και με το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς ως ακολούθως:

“ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ:

Τα “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε.”, ως ιδιοκτήτρια της εφημερίδας με διακριτικό τίτλο “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” και οι δημοσιογράφοι ΝΤΑΝΙΣ ΒΕΡΓΟΣ και ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΣΕΛ. 10 (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ και αναγραφή του ακόλουθου κειμένου):

Στις 19 Μαρτίου 2018 σε άρθρο μας στην εφημερίδα “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” ισχυρισθήκαμε αναληθή γεγονότα που προσβάλουν την τιμή και την υπόληψη του κου Αδώνιδος Γεωργιάδη και συγκεκριμένα αναφέραμε ότι υπάρχει, δήθεν, προσωπικό σημείωμα του κου Φρουζή προς τον κο Γεωργιάδη που του δίνει εντολές με επιτακτικό τρόπο, του ζητούσε και αυτός εκτελούσε, εν τέλει, διαταγές και υποδείξεις από τον κο Φρουζή και ότι μαζί ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κ. Φρουζής συνδιαμόρφωναν την πολιτική στην Υγεία και στο Φάρμακο προς όφελος της εταιρείας Novartis Hellas και εις βάρος των ασθενών.Ολα τα ανωτέρω είναι ψευδή και συκοφαντικά για το πρόσωπο του πρώην υπουργού Υγείας και τα “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε.”, ως ιδιοκτήτρια της εφημερίδας με διακριτικό τίτλο “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” και οι δημοσιογράφοι Ντάνις Βεργος και Αντα Ψαρρά, οι οποίοι αρθρογράφησαν το εν λόγω άρθρο, ανακαλούμε ως ακολούθως:

● Είναι ψευδές ότι δόθηκε σημείωμα προς τον Αδωνι Γεωργιάδη από τον κο Φρουζή.

● Είναι ψευδές ότι ο κος Φρουζής ζητούσε και ο Αδωνις Γεωργιάδης εκτελούσε.

● Είναι ψευδές ότι λάμβανε ο Αδωνις Γεωργιάδης εντολές και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο και διαταγές από τον κο Φρουζή.

● Είναι ψευδές ότι ο κος Γεωργιάδης συνδιαμόρφωνε την πολιτική στην Υγεία και στο Φάρμακο με τον κο Φρουζή ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας.

● Είναι ψευδές ότι η πολιτική περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά τη θητεία του κου Γεωργιάδη, ικανοποίησε ακόμα ένα “προαπαιτούμενο” του Κ. Φρουζή όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύει “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΑ ΑΛΗΘΗ ΕΙΝΑΙ:

● Ουδέποτε ο κος Γεωργιάδης έλαβε σημείωμα υποδείξεων από τον κο Φρουζή.

Με σειρά αποφάσεων του ο κος Γεωργιάδης μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη και έπραξε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που αναφέρονται στο δημοσιευμένο έγγραφο από τη “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”. Συγκεκριμένα το ανυπόγραφο χαρτί αφορά στον Οκτώβριο του 2013 και απευθύνεται σε κάποιον άγνωστο παραλήπτη, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ως βασικές στοχεύσεις της Novartis:

● να παραμείνει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα 2,5 δις Ευρώ για το έτος 2014 και σε κάθε περίπτωση να μη πέσει κάτω από τα 2,25 δις Ευρώ. Σημειωτέον ο κος Φρουζής αναφέρεται ρητώς στο χαρτί για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.● να μην πέσει η τιμή των off patent κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων χωρών της Ε.Ε.● να βγουν τα ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά με απολύτως ελεγχόμενα κανάλια διανομής από τις εταιρείες που θα έπρεπε να μπορούν και να αρνούνται την πώληση σε όποιον χονδρέμπορο δεν ήθελαν να συνεργαστούν.

Ενώ λοιπόν αναφέρονται οι ανωτέρω στοχεύσεις της εταιρείας Novartis, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης νομοθέτησε τα ακριβώς αντίθετα και συγκεκριμένα:

● η φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε στο 1.970.000.000 Ευρώ. Από λάθος μας, καθώς έχουμε πλήρη άγνοια, και ενώ στο έγγραφο αναφέρεται ρητώς η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, εμείς προσθέσαμε τα 200 εκατ. Ευρώ που αφορούν στη δαπάνη των νοσοκομείων και εάν είχαμε κάνει στοιχειώδη δημοσιογραφική έρευνα θα γνωρίζαμε ότι αυτό μέχρι σήμερα υπάρχει στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Αρα, προφανώς, η στόχευση της Novartis για φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα 2,5 δις Ευρώ ή στα 2,25 δις Ευρώ (184 εκ. Ευρώ μηνιαίως) ουδέποτε πραγματώθηκε και αντιθέτως η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε στο 1.970.000.000 Ευρώ (164 εκ. Ευρώ μηνιαίως). Μάλιστα στο από 27 Νοεμβρίου 2013 δελτίο τύπου του ΣΦΕΕ, πρόεδρος του οποίου ήταν ο κος Φρουζής, ρητώς αναφέρει ως εξωπραγματικό στόχο τη μείωση της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης (δηλαδή για όσους είναι άσχετοι από τα θέματα υγείας της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ) για το 2014 που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των ελλήνων ασθενών. Ζητά μάλιστα αναπροσαρμογή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2014 στα 2,25-2,3 δις Ευρώ, πράγμα που ο κος Γεωργιάδης αρνήθηκε να υλοποιήσει, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κος Τσίπρας έσπευσε να υιοθετήσει.

● με τον Ν. 4213/13 καθορίστηκε ότι η τιμή των off patent φαρμάκων θα πήγαιναν μείον 50% μόλις έχαναν την περίοδο προστασίας (πατέντα) ή στην τιμή των τριών χαμηλοτέρων τιμών των χωρών της Ε.Ε. εάν αυτή είναι κάτω του 50% της αρχικής τιμής, δηλαδή τα off patent όχι απλά δεν πήραν την τιμή των τριών χαμηλοτέρων τιμών των χωρών της Ε.Ε. αλλά πήραν τιμή μείον 50% και την τιμή του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών μόνο εάν αυτή ήταν μικρότερη από την αρχική πτώση του μείον 50%. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη απόφαση του κου Γεωργιάδη εθίγη σε τέτοιο βαθμό η πολυεθνική βιομηχανία που εξέδωσε το από 26.11.2013 δελτίο τύπου ο ΣΦΕΕ με πρόεδρο τον κο Φρουζή, όπου ρητώς αναφέρει “η απόφαση για κατάργηση του κατωτάτου πλαφόν τιμής με βάση τις τρεις χαμηλότερες της Ευρώπης, διακυβεύει την εξασφάλιση της κυκλοφορίας φαρμάκων στην Ελληνική αγορά. Η κατάργηση από την Ελλάδα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές και η υιοθέτηση μεθόδου για οριζόντια μείωση της τάξης του 50% για τα off patent, αποτελεί μία ακόμη νέα ‘αγορανομική’ πρωτοτυπία, η οποία θα εξαναγκάσει σε αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την Ελληνική αγορά…”. Επομένως το μέτρο αυτό έπληξε, άμεσα, τις στοχεύσεις της Novartis και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξε έντονη διαμαρτυρία από τον αντιπρόεδρο αυτής μέσω του ΣΦΕΕ. Η δε αναφορά της 01.01.2012 σε καμία περίπτωση δεν ευνόησε τις πολυεθνικές εταιρείες, αλλά έδωσε μία δυνατότητα στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία να έχει έναν χρόνο προσαρμογής για να μην διαλυθεί η εγχώρια βιομηχανία. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα την προστασία αυτήν την διατήρησε και η πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά το κάζο της περήφανης διαπραγμάτευσης, υποχρεώθηκε να την καταργήσει.

● τα ΦΥΚ βγήκαν σε όλα ανεξαιρέτως τα φαρμακεία, χωρίς οι εταιρείες να μπορούν να διαλέγουν κανάλι διανομής. Η αναφορά στα registries δεν αφορά σε αίτημα της Novartis, αλλά σε σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που άλλωστε υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης. Αυτό που ζητούσε η Novartis στο non paper που αναφέρεται στη δικογραφία είναι η δυνατότητα να επιλέγουν τον πελάτη τους. Τέτοια δυνατότητα δεν τους δόθηκε.

Εν τέλει, δηλαδή, τα όσα νομοθέτησε ο κος Γεωργιάδης ήταν ακριβώς αντίθετα απ’ ότι επιθυμούσε η Novartis και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και αντιπρόεδρος της Novartis κος Φρουζής εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος του στις 26.11.2013 και 27.11.2013 που κατήγγειλε τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων, καταγγελία, την οποία υιοθέτησε πλήρως ο τότε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κος Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την συγκεκριμένη τροπολογία που ήταν κόντρα στα συμφέροντα της Novartis και εν συνόλω της φαρμακοβιομηχανίας προς όφελος του δημοσίου.

Ζητούμε συγγνώμη από τον κο Γεωργιάδη δια του παρόντος κειμένου, ανακαλούμε όλους τους ανωτέρω συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς και εάν είχαμε κάνει στοιχειώδη δημοσιογραφική έρευνα θα γνωρίζαμε την ανακρίβεια και το αναληθές των όσων γράψαμε».

Σε περίπτωση που δεν προβείτε στην ανάκληση των συκοφαντικών χαρακτηρισμών σε βάρος του προσώπου μου κατά τον τρόπο που αναφέρεται ανωτέρω και στον χρόνο που ορίζει ο Νόμος, ήτοι εντός διαστήματος δέκα (10) ημερών από λήψεως της παρούσης, θα ασκήσω εις βάρος σας κάθε νόμιμο δικαίωμά μου προσφεύγοντας ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων». 

Η απάντηση της «Εφ.Συν.»

Φαίνεται ότι δεν φτάνει στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. η καθημερινή πλήρης ταύτιση του μεγαλύτερου τμήματος των συστημικών ΜΜΕ με τον ίδιο και ίσως ονειρεύεται (;) τη στιγμή που ξανά όλα τα ΜΜΕ θα έχουν «κοινή γραμμή» επί ποινή λογοκρισίας!

Τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» είναι βασισμένα σε αποφάσεις, ΦΕΚ, αιτήματα φαρμακευτικών, στοιχεία από πορίσματα επιθεωρητών, έγγραφα των δικογραφιών, πρακτικά συνεδριάσεων της Βουλής και φυσικά από τα παλαιότερα –και επί υπουργίας του– δεκάδες δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» με ανάλογο περιεχόμενο για τα οποία δεν είχε ποτέ αντιδράσει ή διαψεύσει.

Τα ρεπορτάζ δεν περιέχουν κανένα συκοφαντικό χαρακτηρισμό και στηρίζονται αποκλειστικά στα δημόσια στοιχεία που ελεύθερα (προς το παρόν) κάθε δημοσιογράφος μπορεί να επιλέξει να παρουσιάσει στους αναγνώστες.

Κατά συνέπεια, παρ’ όλη τη συμπάθειά μας για όποιον κινδυνεύει να εμπλακεί ποινικά σε κάποια υπόθεση, είναι για μας πολύ πιο σημαντικό να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας που μαζί με όλα τα άλλα σκάνδαλα οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter