Novartis-gate: Από το Documento στη Βουλή – Όλες οι αποκαλύψεις

Novartis-gate: Από το Documento στη Βουλή – Όλες οι αποκαλύψεις

Την πλήρη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σηματοδοτεί η δικογραφία την οποία παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έχει πάρει ήδη το δρόμο για τη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης αναφορικά με το Novartis-gate.

Το Documento εδώ και πάνω από ένα χρόνο με εμπεριστατωμένες έρευνες και μαχητικά ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει πρώτο το μεγάλο «φαγοπότι» που είχε στηθεί στο χώρο του φαρμάκου από τον ελβετικό κολοσσό με την αρωγή υπουργών πρώην κυβερνήσεων.

Ήταν Ιανουάριος του 2017 όταν το Documento στο 8ο φύλλο του παρουσίασε για πρώτη φορά στοιχεία «φωτιά» αναφορικά με το Novartis-gate σε δημοσίευμα με τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate». Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για πλέγμα διαφθοράς το οποίο είχε δημιουργηθεί από τον ελβετικό κολοσσό, το οποίο ξεκινούσε από πολιτικά πρόσωπα που υπέγραφαν τις πολιτικές και τις τιμές των φαρμάκων και επεκτεινόταν μέχρι και τον ΕΟΦ, τους γιατρούς και τους κρατικούς λειτουργούς. Στο ίδιο δημοσίευμα γινόταν επίσης λόγος για βίντεο το οποίο είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές το οποίο κατέγραφε τη συνάντηση Ελλήνων και ξένων στελεχών της Novartis στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ του «Documento» το υψηλόβαθμο στέλεχος φερόταν να ομολογεί στους συνεργάτες του ότι το φάρμακο που είχε διατεθεί στην αγορά παρουσίαζε προβλήματα τα οποία είχε διαπιστώσει και ο εσωτερικός έλεγχος. Παράλληλα τους ενημέρωνε πως το report του ελέγχου θα κρυφτεί και θα ληφθούν μέτρα ώστε να εμφανιστούν όλα καλά.

Στο ίδιο βίντεο στέλεχος της ελληνικής Novartis φερόταν να ενημέρωνε για την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία παρά την κρίση παρουσίαζε υψηλά κέρδη και θα συνέχιζε την καλή της πορεία, επειδή είχε καλές σχέσεις με τρεις υπουργούς της εποχής εκείνης (2012). Το ίδιο στέλεχος εμφανιζόταν μάλιστα να λέει για τον πρώην πρωθυπουργό ότι είχε «προσωπικό ενδιαφέρον». Το «Documento» αναφερόταν επίσης σε θυγατρικές εταιρείες οι οποίες, σύμφωνα με τις έρευνες των αμερικανικών αρχών φερόταν να μοιράζουν μαύρο χρήμα στην Ελλάδα, βίντεο με ομολογίες στελεχών της Novartis ότι ρίχνουν στην αγορά φάρμακα με αμφίβολα αποτελέσματα, αλλά και απλά στατιστικά στοιχεία που η ανάγνωσή τους έδειχναν ότι οι υπεύθυνοι υγείας και κυρίως οι υπουργοί συμβάδιζαν περιέργως με τις ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο ρόλος καθηγητών πανεπιστημίων και επιστημόνων, που πρόσφεραν το όνομά τους, την ιδιότητά τους και φυσικά τις υπηρεσίες τους στη φαρμακοβιομηχανία δίνοντας επιστημονικοφάνεια στη χρόνια διαφθορά.

Το ίδιο δημοσίευμα έκανε επίσης λόγο για πλήθος στοιχείων τα οποία φερόταν να είχαν παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές, μαζί με τις μαρτυρίες δύο πρώην στελεχών της Novartis, τον Αύγουστο του 2016. Οι μάρτυρες μπήκαν σε πρόγραμμα προστασίας και αποτέλεσαν την απαρχή μιας εκτεταμένης επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Αντίδοτο» και στόχο τη Novartis.

Το δημοσίευμα αναφερόταν επίσης σε έρευνες των αμερικανικών αρχών αναφορικά με Έλληνες πρώην υπουργούς οι οποίοι εμφάνιζαν αλλοπρόσαλλη και μη συμφέρουσα προσφορά ως προς τις τιμές του φαρμάκου.

«Χορηγία Αβραμόπουλου με 200 εκατ. ευρώ»

Μία εβδομάδα μετά το «Documento» δημοσίευσε νεότερα στοιχεία για το Novartis-gate. Ειδικότερα στο φύλλο 9 με τίτλο «Novartis-gate: Χορηγία Αβραμόπουλου με 200 εκατ. ευρώ» η εφημερίδα αποκάλυπτε τον τρόπο με τον οποίο ο ελβετικός κολοσσός κατάφερε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με απευθείας ανάθεση προκειμένου (θεωρητικά πάντα) να προστατεύσει τον ελληνικό πληθυσμό από τον ιό του AIDS, την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C, διενεργώντας μοριακό έλεγχο του αίματος σε τιμές πενταπλάσιες των φυσιολογικών.

Προκειμένου μάλιστα να μπορέσει η Novartis να εξασφαλίσει υπερτιμολογημένες πληρωμές χωρίς διαγωνισμό και στη συνέχεια να μοιραστεί την «πίτα του αίματος» με μία ακόμη πολυεθνική, τη Roche, δημιουργήθηκε στη χώρα ένα κλίμα τεχνητού κινδύνου μέσα από μεθοδευμένες διαρροές στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Documento» ένα παιδί το οποίο είχε γίνει φορέας του AIDS έπειτα από μετάγγιση αίματος χρησιμοποιήθηκε –ετεροχρονισμένα μάλιστα– ως απόδειξη του μεγάλου κινδύνου.

«Ο Άδωνης, οι φαρμακευτικές και τα κόλπα»

Το Μάρτιο του 2017 το «Documento» με μία ακόμη έρευνα έφερε στο «φως» της δημοσιότητας ακόμη περισσότερα στοιχεία για το «Novartis-gate». Το δημοσίευμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Novartis-gate δεν είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο αλλά μία απόδειξη πως η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία είχε διαπλέξει έναν κύκλο συμφερόντων ο οποίος περιελάμβανε πολιτικούς, δημοσιογράφους καθώς επίσης και τα πρόσωπα που έπαιρναν τις αποφάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Το δημοσίευμα αναφερόταν επίσης στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε ο ελβετικός κολοσσός όπως επίσης και άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες σε μία νύχτα με απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη. Το «δώρο» ήταν της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ και έγινε μόλις έξι μέρες προτού ο Άδωνις Γεωργιάδης αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας. Αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της λεγόμενης «ειδικής χονδρικής τιμής» στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), πρόσφερε στις φαρμακοβιομηχανίες 13% επιπλέον κέρδος που έως εκείνη την υπουργική απόφαση έπρεπε να αφαιρεθεί προκειμένου να υπολογιστεί η λιανική τιμή. Έτσι, ενώ στους καταλόγους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) τα φάρμακα εμφανίζονται με χαμηλότερες χονδρικές τιμές, καταλήγουν να πληρώνονται με υψηλότερες λιανικές τιμές από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το δημόσιο, αλλά και από τον ασφαλισμένο. Η εσπευσμένη απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη μάλιστα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μία μέρα μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο, δηλαδή στις 10 Ιουνίου 2014.

Τα δύο βίντεο με Πικραμμένο και Ευαγγελάτο

Το «Documento» παρουσίαζε επίσης τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων μεταξύ δύο χρονικών περιόδων. Του Μαρτίου του 2014 όταν ήταν υπουργός ο Αδωνης, και τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονταν από την επίμαχη απόφαση της 10ης Ιουνίου, πάλι από τον Αδ. Γεωργιάδη. Οι τιμές του Σεπτεμβρίου ήταν σαφώς υψηλότερες σε σχέση με το Μάρτιο. Η «αγία» Νοvartis ήταν η κερδισμένη την περίοδο εκείνη.

Το Documento δημοσίευσε επίσης και δύο βίντεο τα οποία ερευνούνταν από τις αμερικανικές αρχές. Το ένα είχε να κάνει με μία εκδήλωση που είχε γίνει στο αμφιθέατρο της Novartis στις 27 Απριλίου 2012, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο Κώστας Φρουζής, αντιπρόεδρος της εταιρείας στην Ελλάδα, προλογίζει την εκδήλωση ως μια συζήτηση για την πολιτική φαρμάκου στην οποία συμμετέχουν υποψήφιοι βουλευτές. Το πλασάρισμα που γίνεται προσπάθεια να προσομοιάζει σε συζήτηση για τον τομέα της Υγείας συντονίζει ο Νίκος Ευαγγελάτος, δανείζοντας τη δημοσιογραφική του υπόσταση σε ένα έργο με σκηνοθεσία και συμφέροντα Novartis.

Στο δεύτερο βίντεο που είχε δημοσιεύσει το Documento, ο αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής εξηγούσε στα στελέχη της Novartis την κερδοφόρα θέση της εταιρείας και τους ζητούσε επίσης να μην γνωστοποιούν προς τα έξω την επιτυχία. Επίσης ομολογούσε την καλή σχέση την καλή σχέση με πολιτικά πρόσωπα και κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

«Novartis-Gate: Βαλίτσες με μίζες σε πέντε πρώην υπουργούς»

Την περασμένη Κυριακή το «Documento» αποκάλυψε για ακόμη μια φορά την εμπλοκή πρώην υπουργών στο σκάνδαλο «Novartis-gate», σύμφωνα με όσα είχαν καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, τέσσερις προστατευόμενοι μάρτυρες. Το δημοσίευμα με τίτλο «Novartis-Gate: Βαλίτσες με μίζες σε πέντε πρώην υπουργούς» αναφερόταν σε υπουργούς οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες είχαν γίνει αποδέκτες χρημάτων τα οποία έφταναν ακόμη και τα 2 εκατομμύρια, όπως επίσης και πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου που φέρεται σύμφωνα με τις μαρτυρίες να έλαβε βαλίτσα με 1 εκατ. ευρώ για να τα παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter