#Novartis_Gate: Ο Φρουζής διέταζε κι ο Άδωνης εκτελούσε (έγγραφο)

#Novartis_Gate: Ο Φρουζής διέταζε κι ο Άδωνης εκτελούσε (έγγραφο)

«Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα» φέρεται να παραγγέλνει στον εντολοδόχο υπουργό Υγείας ο εντολέας, Κων. Φρουζής.

Με μία προσωπική επιστολή που δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο της “Personal note for MoH”, τον Οκτώβριο του 2013, ο Κωνσταντίνος Φρουζής απευθυνόταν σε α’ ενικό, με έκδηλη και αδικαιολόγητη αμεσότητα, στον τότε υπουργό Υγείας, δίνοντας την εντύπωση πως λειτουργεί ως προϊστάμενος του.

Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το Documento, υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής λειτουργούσαν ως νομοπαρασκευαστική επιτροπή, φτάνοντας στο σημείο να παραθέτουν μέχρι και την οικονομική διάσταση των μέτρων που προωθούνταν στον υπουργό. Η νομοπαρασκευαστική διαδικασία ξεκίνησε -με βάση τα στοιχεία που έχουν φτάσει στη Βουλή- το Σεπτέμβρη του 2013 και ολοκληρώθηκε ένα μήνα αργότερα, με τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis να συνοψίζει τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις σε μία προσωπική του επιστολή στον Άδωνη Γεωργιάδη.

Το προσωπικό ύφος με το οποίο απευθύνεται ο Φρουζής στον Γεωργιάδη παραπέμπει στην κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος, Αικατερίνης Κελέση, σύμφωνα με την οποία η οικειότητα τους ήταν τέτοια που συνομιλούσαν μέσω προσωπικών e-mail.

Κάποια ενδεικτικά σημεία:

1. «Η τιμολόγηση και αποζημίωση των 100+400 φαρμάκων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για αυτό και σε παρακαλώ να γίνει άμεσα».

2. «Τέλος Οκτωβρίου έχουμε συνάντηση με την EFPIA και πρέπει να δώσω καλό στίγμα, ότι κάποια πράγματα προχωρούν. (Εδώ πρέπει να σε ενημερώσω ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το c/b του 1ου εξαμήνου, διότι περίμεναν περίπου 40 εκ, χωρίς τα επιπλέον 35 εκ. που προέκυψαν μετά την κρυφή αναπροσαρμογή του στόχου, αλλά επίσης α υπολογίζεται και σε ex-Factory από φέτος)»

3. «Εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα 40 περίπου μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να μην έχουν φάρμακα. Δες το από κοντά γιατί ενώ «χρήματα υπάρχουν» δεν φτάνουν στα νοσοκομεία. Ο Κομματάς χρειάζεται στήριξη».

4. «Σε παρακαλώ, σταμάτα του πειραματισμούς της ΕΠΥ οι οποία θέτουν σε κίνδυνο το Δημόσιο Συμφέρον. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Όλο το σύστημα των διαγωνισμών θα αδρανοποιηθεί μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν ξέρουν την δουλειά τους».

5. «Αναφορικά με τα φάρμακα που ανήκουν στον Ν.3816 (παράρτημα 1α) η διάθεσή τους από τα νοσοκομεία οφείλει επιτέλους να επανεκκινηθεί άμεσα προκειμένου να παύσει η ταλαιπωρία των ασθενών και να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους στα φάρμακα που αφορούν σοβαρές ασθένειες, αλλά επίσης και να μην κινδυνεύσει να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ χωρίς λόγο».

6. «Όσον αφορά στα ΦΥΚ, συμφωνήσαμε πως, εφόσον τελικά προχωρήσετε σαν Υπουργείο, θα πρέπει απαραίτητα να είναι πολυκάναλα και η επιλογή του καναλιού διαδρομής τους να επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας. Αυτό, θα πρέπει να αναφέρεται στο νέο Νόμο».

Θεσμικός ευτελισμός

Δίχως περιστροφές, επίσημες διατυπώσεις πρωτοκόλλου και το προσήκον σέβας σε έναν θεσμικό παράγοντα με άμεση συνάφεια με τις επιδιώξεις του, ο Κωνσταντίνος Φρουζής παροτρύνει, νουθετεί και υποδεικνύει στον Άδωνη Γεωργιάδη το τι πρέπει να νομοθετήσει. Το στέλεχος της Novartis μοιάζει ως εντολέας του υπουργού που του συνιστά να πάψει του πειραματισμούς γιατί ο ίδιος θα πρέπει να δώσει καλό στίγμα στους ανωτέρους του (σ.σ. σίγουρα όχι στον υπουργό…) και γι’ αυτό ζητά από τον υπουργό να δρομολογηθούν τα αιτήματά του άμεσα.

Προφανώς, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για το αν τα όσα εμπεριέχονται στην επιστολή του Κων. Φρουζή ευτελίζουν ένα από τα ανώτερα αξιώματα της εκτελεστικής εξουσίας, εκτός κι αν στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αριστείας ο εκάστοτε υπουργός είθισται να λειτουργεί ως διεκπεραιωτής αιτημάτων και απαιτήσεων πολυεθνικών. Αναμφισβήτητα, το πιο χαρακτηριστικό σημείο της επιστολής είναι ο επίλογος, καθώς ο εντολέας, αντιπρόεδρος της Novartis, υποδεικνύει στον εντολοδόχο, υπουργό, τα εξής: «Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα».

Σε καμία από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρώην υπουργός Υγείας δεν δίνει έστω μία εξήγηση για το ποια ήταν η αιτία που δικαιολογεί την οικειότητα του πρώην αντιπροέδρου της Novartis προς το πρόσωπό του. Κυρίως όμως, ο κ. Γεωργιάδης δεν απαντά στην ταύτιση που συμπίπτει με τη νομοθέτηση της εισαγωγής των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις ιδιωτικές κλινικές κάτω των 60 κλινών, όπως απαιτούσε η Novartis. Επίσης, αίτημα της Novartis ήταν και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ, κάτι που εξίσου φέρεται να ικανοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τον οποίο η Novartis αποκαλεί εμπλεκόμενο από το Φεβρουάριο του 2017, οφείλει -αν δυσκολεύεται να αποσαφηνίσει τις αντιστοιχίες του νομοθετικού του σερβιρίσματος με τις απαιτήσεις της Novartis- τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει γιατί ο Φρουζής του απευθύνεται λες και πρόκειται για πολιτικό υφυστάμενό του. Εκτός κι αν το γεγονός ότι ο Φρουζής αποτελούσε μέλος του τότε κυβερνητικού think tank -κάτι που εξίσου αποκάλυψε το Documento- είναι η απάντηση.

Η επιστολή του Φρουζή στον Γεωργιάδη: 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/03/19/5aaf9a83cd3a182dd4396cb2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter