Νταβος: Την παγκοσμιοποίηση αναμένεται να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της Κίνας

Νταβος: Την παγκοσμιοποίηση αναμένεται να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της Κίνας

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να υποστηρίξει την παγκοσμιοποίηση, ενώπιον της αυξανόμενης δημόσιας αντίθεσης στο οικονομικό φαινόμενο στη Δύση, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ) στο Νταβός σήμερα η οποία θα τονίσει τον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο του Πεκίνου στον κόσμο.

Η παρουσία του Σι, μια ιστορική “πρωτιά” για κινέζο ηγέτη στην ετήσια συνάντηση πολιτικών ηγετών, διευθυντικών στελεχών και τραπεζικών, σημειώνεται ενώ ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συνεργασία σε θέματα εμπορίου και αλλαγής κλίματος αμφισβητείται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Η Ευρώπη, στο μεταξύ, είναι απορροφημένη με τα δικά της προβλήματα, από το Brexit και τις βομβιστικές επιθέσεις μέχρι μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται φέτος και στις οποίες μπορεί να αναδειχθούν λαϊκιστές αντίθετοι προς την παγκοσμιοποίηση.

Αυτά έχουν αφήσει ένα κενό το οποίο φαίνεται πρόθυμη να συμπληρώσει η Κίνα. Φέτος στο Νταβός θα συμμετάσχουν αρκετά στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επί μέρους συνεδριών είναι αφοσιωμένες στην Ασία, μεταξύ των και μία με τον τίτλο “Η Ασία Αναλαμβάνει τα Ηνία”.

“Ελπίζουμε ότι στον νέο αυτό κόσμο η Κίνα θα αναλάβει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική ηγετική θέση”, είπε ο ιδρυτής του ΠΟΦ στο πρακτορείο Reuters Κλάους Σουάμπ, “οπότε εν μέρει είναι πολύ συμβολικό να έχουμε εδώ τον πρόεδρο της Κίνας”.

Η συμμετοχή του Σι σημειώνεται κατά τις αυξανόμενες τριβές μεταξύ του Πεκίνου και του εν αναμονή προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εγκαθίσταται την Παρασκευή, την τελευταία μέρα εργασιών του συνεδρίου στο Νταβός.

Ο ίδιος ο Σι δεν αναμένεται να ανταπαντήσει σε επικριτικές για την Κίνα δηλώσεις του Τραμπ αλλά να εστιαστεί στο θέμα της συνεργασίας. “Ο προστατευτισμός, ο λαϊκισμός και η αποπαγκοσμιοποίηση δείχνουν αυξητικές τάσεις. Δεν είναι καλό για την εγγύτερη οικονομική συνεργασία παγκοσμίως”, έχει πει ο Σι. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο και θα μπορούσε να υποστεί μεγάλη ζημιά από ένα νέο κύμα προστατευτισμού.

Οι φόβοι οικονομικών προβλημάτων στην Κίνα τάραξαν τις παγκόσμιες αγορές κατά το περσινό συνέδριο στο Νταβός, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τη Δευτέρα για τους συνεχιζόμενους κινδύνους στην οικονομία της χώρας, που περιλαμβάνουν τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας σε κυβερνητικές δαπάνες, τον δανεισμό-ρεκόρ από κρατικές τράπεζες και μια αναβράζουσα αγορά ακινήτων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter