Ντιμιτρόφ: Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα

Ντιμιτρόφ: Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα

Το μήνυμα ότι «σε ιστορικές στιγμές φέρουμε όλοι μας ιστορική ευθύνη να μην σκεφθούμε τις πολιτικές μας καριέρες και το πολιτικό μας αύριο, αλλά να σκεφθούμε πού θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα» έστειλε από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Υπογράμμισε μάλιστα πως «αυτή είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν. Το παρελθόν είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Σε συνέντευξή του στην DW για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας για τις δύο χώρες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την πεποίθηση πως «εάν όλοι κάνουμε το σωστό και δεν τα παρατήσουμε έχουμε καλές πιθανότητες να γράψουμε θετική Ιστορία».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία η χθεσινή απόρριψή της από τον πρόεδρο της χώρας του Γκιόργκι Ιβανόφ, απάντησε με μια φράση του Κόνραντ Αντενάουερ: «Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι το σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (σ.σ. για να επικυρωθεί) και προσέθεσε ότι «είναι καθήκον μας ως κυβέρνηση να προσφέρουμε μια επιλογή στους πολίτες». Και ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε καν ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή, υπογράμμισε.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι «αρχικά τα βήματα προβλέπεται να γίνουν από τη δική μας πλευρά επειδή έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να γίνουν εντός της Μακεδονίας». Υπάρχει επίσης, συμπλήρωσε «μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες. Είναι ένα τεστ και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή καλούνται να διαδραματίσουν έναν ρόλο, και νομίζω ότι εάν όλοι κάνουμε το σωστό και δεν τα παρατήσουμε έχουμε καλές πιθανότητες να γράψουμε θετική Ιστορία».

Εστιάζοντας στη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ επισήμανε ότι «υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα» και διευκρίνισε ότι «Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη». «Η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας» προσέθεσε.

Τέλος, τόνισε πως επιπρόσθετα στη φιλία μεταξύ Αθήνα και Σκοπίων, το κίνητρο-κλειδί για τη χώρα του είναι να προλάβει το τρένο της Ευρώπης και να ενταχθεί στη νατοϊκή συμμαχία. «Προκειμένου να έχουμε αυτά ως έναν συμβιβασμό win-win, χρειαζόμαστε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα τις επόμενες εβδομάδες: να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να ληφθεί μια πολιτική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου και να αποσταλεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα θέσει σε κίνηση τη νομική διαδικασία ώστε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter