Ντυνάν: Με αποχή της ΝΔ υπερψηφίστηκε το άνοιγμα των λογαριασμών και πολιτικών προσώπων

Ντυνάν: Με αποχή της ΝΔ υπερψηφίστηκε το άνοιγμα των  λογαριασμών και πολιτικών προσώπων

Ψηφίστηκε,_x000D_
με διευρυμένη πλειοψηφία, η τροποποιημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα των_x000D_
τραπεζικών λογαριασμών προσώπων με θέσεις ευθύνης στο «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και_x000D_
πολιτικών προσώπων με εμπλοκή στην υπόθεση. 

Απείχε η ΝΔ από τη ψηφοφορία, καταθέτοντας δική της πρόταση προφασιζόμενη νομικά κωλύματα. Η ψηφισθείσα πρόταση θα κατατεθεί στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και αν η γνωμοδότηση είναι θετική τότε θα προχωρήσει κανονικά το άνοιγμα των λογαριασμών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, για να αντικρούσει τις νομικές ενστάσεις των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το άνοιγμα λογαριασμών, επικαλέστηκε τα όσα σχετικά ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. «Η Επιτροπή έχει νομικό, δικονομικό και ουσιαστικό δικαίωμα για να προβεί στο άνοιγμα των λογαριασμών» είπε ο κ. Λάππας.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, αν και στις προηγούμενες συνεδριάσεις παρουσιαζόταν θετικός, υποστήριξε πως ουδέποτε ψήφισε κάποια απόφαση υπέρ του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών, προσθέτοντας πως πάντα τόνιζε ότι πρώτα πρέπει να δει την πρόταση για να αποφανθούμε. Κατά τον κ. Γεωργαντά, το ζήτημα αυτό αγγίζει τον «πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων», προτείνοντας τη λύση να απευθυνθεί η Επιτροπή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Αλλιώς, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, θα προκύψει παράβαση καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς θα πρόκειται για «έωλη νομικά απόφαση». Το οξύμωρο δε πως ο κ. Γεωργαντάς δεν παρέλειψε να τονίσει πως η ΝΔ επιθυμεί «απόλυτη διαφάνεια» σχετικά με το προς συζήτηση θέμα.

Τον κ. Γεωργαντά διέκοψε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, λέγοντας πως ο Κανονισμός της Βουλής είναι αυτοτελής πηγή Δικαίου και πως αν ξεκινήσουν όλοι να παραθέτουν νομικά αφηγήματα δεν θα βγει άκρη στη συνεδρίαση. «Το δικαίωμα ανοίγματος λογαριασμών έχουν και διοικητικές υπηρεσίες πλέον» παρενέβη ο κ. Λάππας, αναφέροντας το παράδειγμα του ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε πως «δεν πρέπει να εμφανιστούμε ότι θέλουμε να κουκουλώσουμε» και τάχθηκε υπέρ μίας νόμιμης και ουσιαστικής διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμών. Χαρακτήρισε δε την ενέργεια αυτή ως εργαλείο προς αναζήτηση της αλήθειας, ζητώντας όμως να στοιχειοθετηθούν από την Επιτροπή κάποια αδικήματα πρώτα για όσους θα προταθεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, έθεσε το προφανές. Να τεθεί δηλαδή το ζήτημα σε ψηφοφορία χωρίς να γίνονται εκτενείς νομικές αφηγήσεις, με τον ίδιο να δηλώνει θετικός στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος παρέθεσε μάλιστα και το παράδειγμα με το περιβόητο μπέρδεμα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όταν δηλαδή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλούσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Άκη Τσοχατζόπουλου ως τηλεφωνικούς αριθμούς!

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε πως τάσσεται μεν υπέρ της εισήγησης του Σπύρου Λάππα, δεν έχει όμως κανένα σκοπό να κάνει «κάποιον ήρωα». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εννοούσε πως αν κάποιος αποδειχθεί ότι δεν έχει κάνει καμία παρασπονδία, τότε θα «ηρωοποιηθεί». Γι’ αυτό και επισήμανε πως είναι αναγκαία η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επί του θέματος.

Με διευρυμένη πλειοψηφία το άνοιγμα των λογαριασμών

Μετά τις εισηγήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τυχόν νομική εμπλοκή, η πρόταση του κ. Λάππα τροποποιήθηκε καθώς συμπεριελήφθη σε αυτή και η σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Μόνο η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας δική της πρόταση. Ουσιαστικά αυτό που εκμαιεύεται από την στάση της ΝΔ είναι πως εντόπιζε συνεχώς νομικά προσκόμματα για να μπλοκάρει το εγχείρημα αυτό, δηλώνοντας παράλληλα πως επί της αρχής συμφωνεί με το άνοιγμα των λογαριασμών. Ειδικότερα, δια στόματος Γεωργαντά, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε σχετική γνωμοδότηση από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τους πρώην υπουργούς Υγείας που εμπλέκονται στην υπόθεση υποστήριξε πως η Εξεταστική Επιτροπή θα μπορούσε να απευθυνθεί στην Επιτροπή Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής (κοινώς Επιτροπή Πόθεν Έσχες) προκειμένου να διεξαχθεί ο σχετικός έλεγχος. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter