Ο αντισημιτισμός αυξάνεται ανησυχητικά στην Βρετανία

Ο αντισημιτισμός αυξάνεται ανησυχητικά στην Βρετανία

Ο αντισημιτισμός εντείνεται και διευρύνεται στη Βρετανία, διαπιστώνει μια οργάνωση που συμβουλεύει την εβραϊκή κοινότητα της χώρας για ζητήματα ασφάλειας σε έκθεσή της.

Η Κοινοπραξία για την Ασφάλεια των Κοινοτήτων (Community Security Trust, CST) εκτιμά ότι η ευρεία δημοσιότητα που πήραν τα φερόμενα αντιεβραϊκά αισθήματα στελεχών των Εργατικών, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, εν μέρει εξηγεί τον αριθμό-ρεκόρ των συμβάντων αντισημιτικού χαρακτήρα στη χώρα που καταγράφηκε πέρυσι, όμως ταυτόχρονα θεωρεί πως καταγράφεται γενικότερη άνοδος του φαινομένου.

«Το μίσος αυξάνεται κι οι Εβραίοι υποφέρουν εξαιτίας αυτού», έκρινε ο Ντέιβιντ Ντίλου, επικεφαλής της CST, η οποία βοηθά στην προστασία των Εβραίων της Βρετανίας, μιας κοινότητας που υπολογίζεται πως αριθμεί 270.000 μέλη.

«Φαίνεται ότι οι παράγοντες που οδήγησαν σε ένα γενικευμένο, σταθερά υψηλό επίπεδο αντισημιτικών επεισοδίων το 2016 συνέχισαν (να το κάνουν) για μεγάλο μέρος του 2017», συνέχισε.

Το 2017 σημειώθηκαν στη Βρετανία 1.382 συμβάντα αντισημιτικής φύσης, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2016, όταν καταγράφηκε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των συμβάντων αυτής της φύσης αφότου η CST ξεκίνησε το πρόγραμμα καταγραφής τους, το 1984.

Σημειώθηκε αύξηση 34% των βίαιων αντισημιτικών επιθέσεων, στις 145, όμως τα περισσότερα από τα συμβάντα ήταν φραστικές προσβολές σε βάρος Εβραίων δημόσια, αφού είναι εύκολο να αναγνωριστούν, από τα ρούχα ή το κιπά που φορούν, τις στολές των σχολείων τους, τα κοσμήματά τους.

Σύμφωνα με τη CST, η μείωση του αριθμού των συμβάντων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να οφείλεται στην καλύτερη αστυνόμευση από πλευράς των εταιρειών που τους λειτουργούν, για την αντιμετώπιση του λόγου μίσους στο Διαδίκτυο, καθώς και τις κινήσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των πιο συχνών παραβατών.

Η CST αναφέρει ότι παρότι τα θύματα είναι καλύτερα ενημερωμένα όσον αφορά την ανάγκη τα συμβάντα αυτής της φύσης να καταγράφονται, είναι πιθανό να μην αναφέρονται πολλά από τα κρούσματα και το πραγματικό επίπεδο του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ακόμη υψηλότερο.

«Έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης και της αστυνομίας, όμως οι διώξεις πρέπει να είναι προβεβλημένες και συχνές· πάρα πολλοί δρουν με τρόπο που ενθαρρύνει τους αντισημίτες και περιθωριοποιεί τους Εβραίους», υποστήριξε ο Ντίλου.

Στο παρελθόν, η αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτικής φύσης αποδιδόταν σε γεγονότα ή συγκρούσεις όπου ενεπλάκη το Ισραήλ. Ωστόσο η CST αναφέρει ότι δεν βλέπει κάποιο στοιχείο που να εξηγεί την αύξηση που καταγράφεται την τελευταία διετία και θεωρεί πως αυτό υποδεικνύει ότι το αντιεβραϊκό αίσθημα διευρύνεται γενικά.

Η οργάνωση σημειώνει ακόμη πως η αύξηση των εγκλημάτων μίσους που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 στο οποίο η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι διενέξεις όσον αφορά τους Εργατικούς, ενδέχεται να ενεθάρρυναν τους παραβάτες.

Οι Εργατικοί έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι έχουν θέμα με τον αντισημιτισμό στις τάξεις τους, ειδικά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το 2015. Ο βρετανός αρχιραβίνος Εφραίμ Μίρβις κρίνει πως το κόμμα δεν καταφέρνει να πείσει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα.

«Τα ευρήματα σε αυτή την έκθεση είναι εξαιρετικά ανησυχητικά κι υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε όλοι συνειδητή προσπάθεια να καταγγέλλουμε και να αντιμετωπίζουμε τον αντισημιτισμό», ανέφερε από την πλευρά του ο Άντριου Γκουίν, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα Κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter