Ο Βούτσης αποκαλύπτει εξωθεσμικές πιέσεις των δανειστών για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Κοινοβούλιο

Ο Βούτσης αποκαλύπτει εξωθεσμικές πιέσεις των δανειστών για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Κοινοβούλιο

Αξιώσεις των πιστωτών που άπτονται θεσμικών ζητημάτων χωρίς δημοσιονομικές προεκτάσεις έφερε στην επιφάνεια κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Νίκος Βούτσης, γεγονός που καταδεικνύει την παρεμβατικότητα των θεσμών ακόμα και σε δομικά πολιτικά ζητήματα της χώρας που δεν έχουν καμία σχέση με τα προγράμματα προσαρμογής και την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αρχικά αναφέρθηκε σε πιέσεις των δανειστών σχετικά με την μείωση της κρατικής επιχορήγησης που δέχονται τα κόμματα, ενώ άφησε αιχμές για αιτήματα που είχαν να κάνουν με την περιστολή του ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη πως οι δανειστές ζητούσαν στον έλεγχο της Περιουσιακής Κατάστασης των αιρετών να μην συμμετέχουν καθόλου πολιτικά πρόσωπα, με τη λύση να δίνει η… Μπούντεστανγκ. «Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί για το πόθεν έσχες και έχουμε πάει σε μια επιτροπή που είναι 3 στελέχη του πολιτικού συστήματος και οι υπόλοιποι είναι δικαστικοί και εκπρόσωποι από άλλους φορείς» είπε εισαγωγικά ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Μήνες έγιναν τέτοιες συζητήσεις προκειμένου να πάμε σε αυτό το συμβιβασμό και να είναι πρόεδρος η αντιπρόεδρος της Βουλής -που αντικαθιστά κατά κάποιον τρόπο εμένα- με βάση ένα άρθρο της Μπούντεστανγκ που επέτρεπε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής να είναι πρόεδρος (σ.σ. της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής)».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι η απαίτηση «ήταν και είναι ακόμα, να μην είναι κανείς από το πολιτικό σύστημα στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού συστήματος». «Να είναι απολύτως έξω από τον έλεγχο οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος» συμπέρανε για τις προθέσεις των δανειστών.

«Αυτά γίνονται στα πλαίσια ενός ελιτίστικου πολιτικού διεθνισμού» εξήγησε, παραθέτοντας πλήρως το σκεπτικό των πιστωτών: «Εφόσον το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τα δάνεια και οδήγησε τη χώρα σε χρεωκοπία. Όλα να περάσουν σε ΜΚΟ και ανεξάρτητες αρχές, σε κατευθείαν επαφές, σε ανεξάρτητες αρχές εσόδων, σε καμία πριμοδότηση της κομματικής λειτουργίας που είναι πυλώνας του Συντάγματος και της Δημοκρατίας».

Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής, η κομματική λειτουργία δεν είναι χόμπι κανενός, δεν είναι παρελκόμενο, συμπεριλαμβάνοντας στο συλλογισμό του κι άλλους «πυλώνες όπως η αυτοδιοίκηση, τα εργατικά συνδικάτα κ.ο.κ.», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter