Ο δήμαρχος Λέσβου ενοχλήθηκε από το αρματαγωγό που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες

Ο δήμαρχος Λέσβου ενοχλήθηκε από το αρματαγωγό που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες

Την αντίδραση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, προκάλεσε η άφιξη του αρματαγωγού «Λέσβος», προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Ο Σπύρος Γαληνός, μάλιστα, έστειλε επιστολή στον Γιάννη Μουζάλα, καταγγέλοντάς τον για «αποτυχημένη πολιτική».

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Λέσβου καταγγέλλει ως «μονομερή ενέργεια που βλάπτει ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου» την άφιξη του «Λέσβος», με αφορμή την -χωρίς καμία προσυνεννόηση- τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων στο πλοίο.

Ο κ. Γαληνός, με επιστολή που έστειλε σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καταγγέλλει το υπουργείο ότι «ενώ αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης του (σσ εννοεί τον καταυλισμό της Μόριας) επιχειρεί να επεκτείνει και να συνεχίσει την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική του με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός προς τον κ. Μουζάλα, «ενώ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξεφύγουμε από τις εικόνες του 2015, για τις οποίες ουδόλως ευθυνόμαστε, φαίνεται ότι επιχειρείτε με τις ενέργειές σας να δημιουργήσετε την ίδια κατάσταση για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν και με την καθημερινή παρουσία εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο νησί μας, δεν διστάζετε εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η διατήρηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις», τονίζοντας μάλιστα την «ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των αιτούντων άσυλο από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες». Αντί αυτού, καταγγέλλει ο κ. Γαληνός «επιλέχθηκε να αγνοηθούν οι λύσεις αυτές και να προβεί το υπουργείο σε έναν άνευ προηγουμένου ψυχολογικό εκβιασμό, ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη πολιτική, η οποία οδηγεί σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως η μετατροπή του λιμένα Μυτιλήνης σε πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη, ενώ υπήρχε χρόνος για προγραμματισμό και δράση».

«Ενώ οι εικόνες που μεταφέρονται από το χώρο ευθύνης σας, το κέντρο της Μόριας, πλήττουν την Ελλάδα και τη Λέσβο και δικαιώνουν το αίτημά μας για άμεση αποσυμφόρηση, επιχειρείτε επιπλέον συμφόρηση» καταγγέλλει ο δήμαρχος Λέσβου ο οποίος και καταλήγει στην επιστολή του:

«Εκπροσωπώντας την κοινωνία της Λέσβου και το σύνολο των τοπικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε αυτό τον ψυχολογικό εκβιασμό, η κοινωνία της Λέσβου δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία περίπτωση. Ενέργειες που υποσκάπτουν την προσπάθεια της κοινωνίας μας να σταθεί ξανά στα πόδια της, μας βρίσκουν μαζικά αντίθετους και θα αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα της Λέσβου στην πρόοδο και την ευημερία. Ως εκ τούτου ζητώ την άμεση απομάκρυνση οποιονδήποτε εγκαταστάσεων από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και την μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί της Λέσβου.

Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή ενός ακριτικού νησιού και το μέλλον τις τοπικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί γενικότερη κοινωνική αναταραχή που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter