O Ερντογάν ανακήρυξε νικητή τον εαυτό του από τον πρώτο γύρο με 52,8%

O Ερντογάν ανακήρυξε νικητή τον εαυτό του από τον πρώτο γύρο με 52,8%

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%.

“Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή”, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

“Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας”, είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

“Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του”, πρόσθεσε. “Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου”, τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει “με αποφασιστικότητα” να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση “από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία”.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον “εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων” και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ωστόσο, μια πλατφόρμα της αντιπολίτευσης, η οποία διεξήγαγε μια δική της καταμέτρηση βασιζόμενη σε αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές της στα εκλογικά τμήματα, έδινε λίγο νωρίτερα στον Ερντογάν ποσοστό μόνο 43,5% και στον Ιντζέ 33,9%. Τα ποσοστά αυτά προέκυπταν από την καταμέτρηση του 12% των ψήφων.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 44,34%, με καταμετρημένο το 70,5% των ψήφων, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με ποσοστό 21,47%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Πώς ψήφισαν οι αρχηγοί

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. 

_x000D_
_x000D_

Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ψήφισαν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαϊλέρμπεγι, έριξε την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ψήφισε στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Συλλήψεις ξένων παρατηρητών

Μια τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ωστόσο, λίγο αργότερα αφέθηκαν όλοι τους ελεύθεροι.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως ‘τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές’», καταγγέλλει το PCF.

Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter