Ο Ερντογάν δέχεται συγχαρητήρια για τη νίκη του από μια «σκεπτική» διεθνή κοινότητα

Ο Ερντογάν δέχεται συγχαρητήρια για τη νίκη του από μια «σκεπτική» διεθνή κοινότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα παραμείνει ένας προσηλωμένος εταίρος μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα αυτή, οι οποίες έδωσαν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Ερντογάν εξασφαλίζει το 53% των ψήφων ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει το 42,5 % των ψήφων και οι κυβερνητικοί του εταίροι του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) εξασφαλίζουν το 11%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

“Ελπίζουμε ότι υπό την ηγεσία του Ερντογάν η Τουρκία θα παραμείνει ένας προσηλωμένος εταίρος της ΕΕ σε σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η περιφερειακή σταθερότητα και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει τη «μεγάλη συμμετοχή»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη σήμερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του. Συγχαίρω επίσης τον τουρκικό λαό για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το Βερολίνο «ελπίζει»

Η Γερμανία ελπίζει σε εποικοδομητικές και αποδοτικές σχέσεις με τη νέα τουρκική κυβέρνηση μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολούθησε στενά τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών (στην Τουρκία) και έλαβε υπόψη της το αποτέλεσμά τους (…) Πιστεύουμε ότι η σχέση εργασίας μεταξύ των κυβερνήσεών μας θα είναι εποικοδομητική και αποδοτική», επεσήμανε ο Ζάιμπερτ.

Ο Πούτιν τονίζει το κύρος του Ενρτογάν

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών αντανακλά πλήρως το μεγάλο πολιτικό κύρος του».

«Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αντανακλούν πλήρως τη μεγάλη πολιτική αρχή του Ερντογάν και την ευρεία στήριξη στην πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τουρκία», σημείωσε το γραφείο του Πούτιν.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον ουσιαστικό διάλογο, τη στενή συνεργασία αναφορικά με διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό είναι αναμφισβήτητα προς το συμφέρον των λαών της Τουρκίας και της Ρωσίας», συνέχισε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

To Ιράν ζητά ενίσχυση των σχέσεων 

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξέφρασε «τα ειλικρινά του συγχαρητήρια» στον Ερντογάν σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο της προεδρίας.

«Ελπίζω» ότι οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας «θα ενισχυθούν περαιτέρω» στη βάση «των στέρεων ιστορικών, πολιτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίου σεβασμού και κοινών συμφερόντων» μεταξύ των δύο χωρών.

Ουγγαρία – Ορμπάν: Σταθερότητα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συνεχάρη τον Ερντογάν για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι «η σταθερότητα της Τουρκίας είναι καλό νέο» για την Ευρώπη.

«Η ήπειρός μας είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας και είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεραστούν μέσω μιας προβλέψιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ορμπάν.

Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήθελε ο Ερντογάν να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα.

Βουλγαρία – Τηλεφωνικά συγχαρητήρια Μπορίσοφ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επίσης συνεχάρη τον Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεργαστούμε για την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας στον τομέα της μετανάστευσης, αλλά επίσης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Υποχώρησε και πάλι η τουρκική λίρα

Οι τουρκικές αγορές απώλεσαν τα αρχικά τους κέρδη σήμερα καθώς οι ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής επηρέασαν το κλίμα μετά τη νίκη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές εκλογές.

Στις 13:06 ώρα Ελλάδας, η λίρα υποχώρησε ελαφρώς στις 4,6695 λίρες ανά δολάριο, με την ισοτιμία να καταγράφει διακυμάνσεις, από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4,6625 λίρες. Νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως τις 4,5375 λίρες.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 ήταν αμετάβλητος στις 95.818 μονάδες, έχοντας σημειώσει στο άνοιγμα κέρδη άνω του 3,5%.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αυξήθηκε στο 16,38% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,98% από το 19,18%.

Ο Ιντζέ παραδέχθηκε την ήττα του

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο προεδρικός υποψήφιος του βασικού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, αρνούμενος τις φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «απειλήθηκε» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News.

«Κανείς δεν με απείλησε και κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Οι φήμες που λένε ότι πήγα στο προεδρικό μέγαρο και μίλησα με τον Ερντογάν είναι λανθασμένες. Είναι λάθος να διασπείρει κανείς τέτοιες αβάσιμες φήμες», δήλωσε ο Ιντζέ, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς γιατί πέρασαν ώρες πριν μιλήσει δημόσια, δήλωσε ότι αναμένει «τα τελικά αποτελέσματα καθώς είναι ακόμα πιθανόν η στήριξη προς τον Ερντογάν να πέσει κάτω από το 50%».

«Έκλεψαν ψήφους; Ναι, έκλεψαν. Έκλεψαν, ωστόσο, 10 εκατ. ψήφους; Όχι», δήλωσε ο Ιντζέ, προσθέτοντας ότι η διαφορά ψήφων του Ερντογάν είναι τόσο μεγάλη που «δεν μπορεί απλά να εξηγηθεί από εκλογικές παρατυπίες».

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) και των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει εμείς. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη για να αλλάξει το αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Ιντζέ τόνισε ότι υπάρχουν «κάποια ζητήματα» με την εκλογική διαδικασία που χρήζουν εξήγησης, όπως το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 με το οποίο η Τουρκία ενέκρινε την αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης.

Ο Ιντζέ απευθύνθηκε απευθείας στον ίδιο τον Ερντογάν και τον κάλεσε να γίνει «πρόεδρος όλων» αντί να ενεργεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο υποψήφιος του CHP αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το μέλλον του δικού του κόμματος, αλλά τόνισε ότι πήρε το 30% των ψήφων, κάτι που το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει από το 1977.

«Εάν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν πετύχει λίγο υψηλότερα ποσοστά, οι εκλογές θα μπορούσαν να πάνε σε δεύτερο γύρο», δήλωσε.

«Το CHP έχει κι αυτό κάνει λάθη αλλά δεν θα μιλήσω για αυτά ενώπιον των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Ιντζέ, σημειώνοντας ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter