Ο Φίλης επαναφέρει το ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους

Ο Φίλης επαναφέρει το ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους

«Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επαναφέρει το ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους έχει ωριμάσει».

Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει, «η πραγματικότητα συχνά είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα “θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας”».

«Χρειάζεται πολιτική βούληση για ρυθμιστούν εκκρεμότητες που συνιστούν αναχρονισμούς και συντελούν στη γενικότερη κρίση αξιών. Από την κρίση στην οποία έχουμε πέσει δεν θα βγούμε μόνο με οικονομικά προτάγματα. Άλλωστε θεσμοί όπως η Εκκλησία, με τον τρόπο τους, συνετέλεσαν στη σημερινή κρίση» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Σημειώνει δε ότι έχει καθυστερήσει η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων και συγκαταλέγει στα «ευαίσθητα ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα των εκκλησιαστικών αντιδράσεων» και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών.

«Η διδασκαλία των Θρησκευτικών, η καύση των νεκρών, η κατάργηση της βλασφημίας ως ποινικού αδικήματος, ο θρησκευτικός όρκος του ανώτατου άρχοντα είναι επιβιώσεις αναχρονιστικές. Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημειώνω την απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία» προσθέτει ο πρώην υπουργός Παιδείας.

«Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα στα Θρησκευτικά από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών» αναφέρει ο κ. Φίλης.

Για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσίας των κληρικών ο κ. Φίλης επισημαίνει πως «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων». Όπως αναφέρει, «είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».

«Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει;» διερωτάται τέλος ο πρώην υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter