Ο φωτογράφος του Δευτέρου Παγκοσμίου

Ο φωτογράφος του Δευτέρου Παγκοσμίου

Χιλιόμετρα φωτογραφικού φιλμ αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου

Ο Σοβιετικός φωτογράφος Γεβγκένι Χαλντέι (Yevgeny Khaldei) (1917-1997) ποτέ δεν αποχωρίστηκε τη φωτογραφική μηχανή του. Πέρασε 1.418 ημέρες φωτογραφίζοντας σπαρακτικές αλλά και σκληρές εικόνες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Δική του είναι και η κλασική «Ανεβάζοντας μια σημαία πάνω από το Ράιχσταγκ» με τον Σοβιετικό στρατιώτη να υψώνει την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο πάνω στα ερείπια του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο Γεβγκένι Χαλντέι έφτιαξε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή του με κουτιά από χαρτόνι, Τον φακό τον κατασκεύασε από ένα ζευγάρι παλιά γυαλιά. Ήταν 13 χρόνων.

Όταν ο έφηβος,  η μητέρα και ο παππούς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του εβραϊκού πογκρόμ στην Ουκρανία το 1918. Τότε άρχισε να εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο, ο ίδιος αγόρασε μια αξιοπρεπή κάμερα και δημοσίευσε το πρώτο ερασιτεχνικό φωτογραφίες του σε μια τοπική εφημερίδα. Μερικά από τα αρνητικά του έφτασαν στη Μόσχα, και, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ο Χαλντέι είδε τελικά τις φωτογραφίες του να δημοσιεύονται  στην περίοπτη εφημερίδα Izvestia. Αργότερα συνέχισε την καριέρα του ως φωτογράφος πρακτορείο ειδήσεων ΤASS..










Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter