Ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει τα έκτακτα μέτρα Τσίπρα

Ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει τα έκτακτα μέτρα Τσίπρα

Οι αντιδράσεις από τα έκτακτα μέτρα στήριξης του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους συνεχίζονται. Ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των Ευρωπαίων σαν «αντίποινα» των πιστωτών και τα μέτρα ως «αναίρεση» για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Γάλλοι σχολιαστές βλέπουν παράλληλα πολιτικές σκοπιμότητες και στις δύο πλευρές: Ο μεν Β. Σόϊμπλε στοχεύει στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο δε Α. Τσίπρας στην ανάκτηση της χαμένης δημοτικότητας.

«Το Eurogroup τιμωρεί τον Τσίπρα για τα κοινωνικά μέτρα» είναι ο σημερινός τίτλος της οικονομικής «Les Eco».

«Μετέωρη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την ανακοίνωση των κοινωνικών μέτρων» λέει η «Le Monde» υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, «λυπάται για αυτήν την αναποδιά που προκλήθηκε από το βέτο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών».

«Νέο θεατρικό επεισόδιο στο σήριαλ του ελληνικού χρέους» τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της η «Figaro».

«Υψώνονται οι τόνοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο Eurogroup» τιτλοφορεί και η οικονομική «La Tribune», εξηγώντας στον υπότιτλο ότι «οι Ευρωπαίοι πιστωτές ανέστειλαν τα μέτρα που πάρθηκαν την περασμένη εβδομάδα για το χρέος, σαν απάντηση στις κοινωνικές αποφάσεις που ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για ακόμα μια φορά απειλείται με μια καυτή ταπείνωση».

«Μήπως βιαστήκαμε να γυρίσουμε τη σελίδα της ελληνικής κρίσης;» αναρωτιέται η εφημερίδα «Le Monde».

Με αναφορά σε πηγές των Βρυξελλών, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αιτία της απόφασης αναστολής για την ελάφρυνση, είναι το βέτο του ισχυρού Γερμανού Οικονομικών, Β. Σόϊμπλε στον ΕΜΣ, όπου απαιτείτο ομοφωνία.

«Το αμάρτημα του Τσίπρα είναι ότι πήρε αποφάσεις χωρίς να συμβουλευθεί προηγούμενα τους πιστωτές», εξηγεί το δημοσίευμα.

Η Μοντ υπογραμμίζει την αντίδραση του Ευρωπαίου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος «αρνείται το να φορτωθεί η Επιτροπή την ευθύνη του βέτο»: «Η απόφαση της αναστολής δεν εκδόθηκε βάσει της αξιολόγησης της Επιτροπής (για τα μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός) δεδομένου ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Όσοι επιθυμούν την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» φέρεται να εξηγεί ο επίτροπος.

Η Monde υπογραμμίζει και τις θέσεις Μοσκοβισί σχετικά με την έως τα τώρα συμπεριφορά της Ελλάδας:

«Με τρόπο μονίμως αυθόρμητο, αλλά σταθερό, οι Έλληνες έχουν σεβασθεί το πρόγραμμα της βοήθειας και οι προσπάθειές τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Εφόσον αυτοί εκπληρώνουν το δικό τους μέρος της σύμβασης, θα πρέπει και οι άλλοι να εκπληρώσουν το δικό τους», σφυροκοπά ο Μοσκοβισί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter