Ο ISIS στο Παρίσι έκανε πολιτική παρέμβαση ή…«διαφήμιση»;

Ο ISIS στο Παρίσι έκανε πολιτική παρέμβαση ή…«διαφήμιση»;

Επιδιώκει πραγματικά το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) να επηρεάσει το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών;

Αυτό είναι το ερώτημα που αιωρείται στα διαδικτυακά, κυρίως, μέσα ενημέρωσης από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στη Λεωφόρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής Τζέισον Μπερκ με άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian πάει κόντρα στο ρεύμα όσων θεωρούν ότι «το χαλιφάτο ψήφισε» εκτελώντας έναν αστυνομικό. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ISIS προσπαθεί να επηρεάσει τους Γάλλους ψηφοφόρους. Απλά, λέει, κάνει…διαφήμιση στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές της Γαλλίας και της Ευρώπης ! Στόχος του είναι η στρατολόγηση μαχητών, τόσο για τα μέτωπα της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ, όσο και για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ξέρει από γαλλική πολιτική και ενδιαφέρεται για τις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις. Αρκετά από τα υψηλόβαθμα στελέχη του προέρχονται από το γαλλικό στρατό, όπως ο Γαλλο-Τυνήσιος Αλ Χακίμ Μπουμπακέρ και ο Αμπντελιλά Χιμίς, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο, μεγάλωσε στη νότια Γαλλία και συμμετείχε στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 και αργότερα στις Βρυξέλλες. Στόχος του «Ισλαμικού Κράτους» είναι να συνεχίσει να προσελκύει εθελοντές που διαμένουν στην Γαλλία, ώστε να διατηρήσουν τα αρκετά υψηλά ποσοστά των αιματηρών επιθέσεων.

Το «Ισλαμικό Κράτος» δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θέλει να διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές, φυλετικές και θρησκευτικές ρωγμές τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλα δυτικά κράτη. Τρεις είναι οι πτυχές αυτού του ζητήματος, γράφει ο Τζέισον Μπερκ.

«Η πρώτη είναι η σημειολογική: τα κράτη αυτά συμβάλλουν στην πίεση που δέχεται ο ISIS στα προπύργιά του στη Μέση Ανατολή. Η δεύτερη πτυχή είναι η στρατηγική: το χάος και η αναρχία βοηθούν την επέκταση του χαλιφάτου. Και η τρίτη, είναι η ιδεολογική: στόχος του ISIS είναι να καταστρέψει κάθε «γκρίζα» ζώνη στην οποία διαφορετικοί πολιτισμοί και θρησκείες μπορούν να συνυπάρξουν».

Μια καλύτερη εξήγηση της τρομοκρατικής επίθεσης βασίζεται στην προσπάθεια των τζιχαντιστών να διαφημιστούν μέσω οποιασδήποτε επίθεσης. Γιατί δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη προπαγάνδα από την «έμπρακτη».

«Ένας τρόπος που οι τζιχαντιστές προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας είναι να χτυπούν συμβολικούς στόχους, όπως το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Άλλος τρόπος είναι να προκαλούν μεγάλο αριθμό θυμάτων σε δημόσιους χώρους όπου ο κόσμος νιώθει ασφάλεια: αεροπλάνα, σχολεία, κέντρα διασκέδασης. Ένας τρίτος τρόπος είναι να διασφαλίζουν ότι, μέσω των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, η επίθεση θα λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Σήμερα οι αυτόπτες μάρτυρες με τα κινητά, κάνουν ότι έκανε η τηλεόραση χθες» γράφει ο Βρετανός αναλυτής.

Και καταλήγει: «Μια αιματηρή επίθεση λίγες μέρες πριν τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών σε μια χώρα όπως η Γαλλία, μόνο «καλό» μπορεί να κάνει στο Ισλαμικό Κράτος. Τα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, την επόμενη μέρα, το αποδεικνύουν».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter