Ο καιρός των Crossover

Ο καιρός των Crossover

Τα πολυμορφικά παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους σε αυτοκίνητα όπως το Opel Crossland X.

Αστικό Crossover χαρακτηρίζει η Opel το νέο της μοντέλο, το Crossland Χ, που έρχεται να μπει σε έναν χώρο που η γερμανική εταιρία δεν έχει παρουσία, αυτόν των μικρών τζιποειδών, της κατηγορίας Β. Διευκρινίζουμε στο σημείο αυτό ότι τα Crossover είναι πιο “light” από τα ούτως ή άλλως “light” SUV, οπότε αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει είναι χαμηλότερο ύψος, μικρότερη απόσταση από το έδαφος, αλλά και απουσία εκδόσεων με τετρακίνηση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Crossland Χ, που το είδαμε από κοντά σε ειδική παρουσίαση στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Το Crossland, που έρχεται να εμπλουτίσει την “X” γκάμα της Opel, «κάτω» από το ήδη γνωστό Mokka X που με τη σειρά του βρίσκεται κάτω από το ακόμα μεγαλύτερο Grandland X, που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο. Και στο σημείο αυτό χρειάζεται ακόμα μία διευκρίνηση, σε σχέση με το γράμμα Χ που όταν το βλέπετε στο λογότυπο κάποιου μοντέλου της Opel, τότε ξέρετε ότι πρόκειται για κάποιου τύπου SUV η Crossover.

Με μήκος 4.212 mm, πλάτος 1.765 mm και ύψος 1,590 mm μπορεί να είναι ελαφρά μικρότερο (σε μήκος) από το Mokka X, είναι όμως σαφώς πιο ευρύχωρο και πιο πρακτικό, διατηρώντας παράλληλα το πλεονέκτημα του ύψους, που προσφέρει σε οδηγό και επιβάτες καλύτερη θέα. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι καθώς το θεωρητικά συμβατικό αντίστοιχο του Crossland είναι το Corsa, έχουμε να κάνουμε με κάποιον αντικαταστάτη του Meriva, όμως εδώ βλέπουμε να εξελίσσεται η σταδιακή αντικατάσταση των λεγόμενων πολυμορφικών (όπως το Meriva) από τα Crossover και τα SUV, που στην Ελλαδα κατέχουν ήδη το 1/4 της αγοράς

Το Crossland Χ, είναι λοιπόν και ψηλό, και ευρύχωρο, και πρακτικό, με πολλές θήκες για μικροπράγματα στο εσωτερικό και πίσω καθίσματα που μετακινούνται μπρος πίσω κατά 15 εκατοστά για ανάλογη διαμόρφωση του χώρου αποσκευών, του οποίου η χωρητικότητα ξεκινά από τα 410 λίτρα, αλλά μπορεί και να ξεπεράσει τα 500.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα πλήθος High-Tech συστημάτων, ανάμεσά τους η Αναγνώριση Κόπωσης Οδηγού, η Διατήρηση Λωρίδας Κυκλοφορίας, η Αναγνώριση Οδικής Σήμανσης κλπ. Το νέο Crossland X διαθέτει επίσης συνδεσιμότητα χάρη στο σύστημα Opel OnStar και την τεχνολογία infotainment IntelliLink – συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto – με έγχρωμες οθόνες αφής έως 8 ιντσών.

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τρεις βενζινοκινητήρες, έναν 1,2 λίτρων / 81 ίππων, και δύο τούρμπο, επίσης 1,2 λίτρων με ισχύ 110 και 130 ίππων, καθώς επίσης έναν ντίζελ 1,6 λίτρων / 99 ίππων.

Το Crossland X, που θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Opel στη Σαραγόσα είναι προϊόν της συνεργασίας της γερμανικής εταιρίας με την PSA (Peugeot-Citroen), όπως προϊόν της ίδιας συνεργασίας είναι και το Grandland X – και το αν θα ολοκληρωθεί ή όχι η συζητούμενη αγορά της Opel από τους Γάλλους δεν πρόκειται να επηρεάσει τα προϊόντα αυτά. Εξάλλου η συνεργασία αυτή θα έχει και συνέχεια, ούτως ή άλλως, με το νέο επαγγελματικό Opel Combo.

Τα πρώτα Crossland Χ αναμένονται στη χώρα μας προς τα τέλη Ιουνίου. Τιμές δεν ανακοινώθηκαν, ωστόσο από την αντιπροσωπεία μας είπαν ότι θα κοστίζει φθηνότερα από το Mokka, που ξεκινά από τις 20.000 ευρώ, οπότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα έχουμε μια τιμή εκκίνησης της τάξης των 18.000 ευρώ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter