Ο Καμμένος κι ο καημένος

Ο Καμμένος κι ο καημένος

«Ο… καημένος ο Κυριάκος κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι είναι ηγέτης της Δεξιάς και μελλοντικός πρωθυπουργός, αλλά δεν το έχει κι ούτε το μπορεί» λέει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στα παρασκήνια του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Η ατμόσφαιρα στη ΝΔ, παρά τις αγιογραφίες γνωστών αρθρογράφων και κονδυλοφόρων της διαπλοκής για τον Μητσοτάκη, δεν είναι καθόλου ευχάριστη και όπως επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο ο πρόεδρος της ΝΔ «κάνει ό,τι μπορεί για να μη γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Επιπλέον χαρακτηρίζει μέγα λάθος την «ανερμάτιστη αντιπολιτευτική γραμμή» που ακολουθεί το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση. «Με καμένα πρόσωπα όπως τον Γεωργιάδη, με καμένες ιδέες περί “αριστερής βίας” και με την απόφασή του η ΝΔ να γίνει ένθερμος υποστηρικτής ισχυρών επιχειρηματιών και της διαπλοκής κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία της παράταξης ως… καημένος πρόεδρος» τονίζει στο Documento.

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε»

Κορυφαία προσωπικότητα της κεντροδεξιάς παράταξης (έχει αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή από την ημέρα που έγινε πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς) έλεγε τις προάλλες σε στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρεί μακροχρόνια φιλία, ότι αδυνατεί να κατανοήσει τρία πράγματα: πρώτον, πώς και με ποιο σκεπτικό ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ επέλεξε στο θέμα της οικονομίας να ταυτιστεί με τον Σόιμπλε και τους ακραίους δανειστές και όχι με τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεύτερον, γιατί επέλεξε να κάνει τη ΝΔ του Κων. Καραμανλή «μαγαζάκι» του κάθε ακροδεξιού Άδωνη και Βορίδη. Και τρίτον, πώς και γιατί αποφάσισε να αμαυρώσει την παράταξη με την επιλογή του να συμπορευτεί με επιχειρηματίες, εκδότες, εφοπλιστές και σκοτεινά συμφέροντα αντί να συμπορευτεί με τη λογική και την κοινωνία.

Ο συνομιλητής του συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ πρόσθεσε, τέλος, πως το πεδίο αντιπαράθεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση πρέπει να είναι η Βουλή και ουχί τα σαλόνια των μεγαλόσχημων, με τους οποίους συχνά πυκνά συναγελάζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Πρέπει να κάνει, όσο έχει ακόμη χρόνο, επανεκκίνηση του κόμματος με νέα και άφθαρτα πρόσωπα, να προτάξει το καλό της πατρίδας, να ενστερνιστεί την ιδέα της εθνικής συνεννόησης και σίγουρα να απομακρύνει από κοντά του τους λαϊκιστές και τους ακροδεξιούς» τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, του είπε ότι αν δεν αλλάξει ρότα ο πρόεδρος της ΝΔ, τότε είναι βέβαιο πως η ιστορία θα αποφανθεί πως «δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε», όπως έγραψε ο σπουδαίος μας ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.

«Καμμένες» επιλογές

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί πως με επιλογές και πρωτοβουλίες που κινούνται στα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση και να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να πάει σε πρόωρες εκλογές. Και τα κάνει όλα αυτά παρότι η φαεινή ιδέα που είχε στο θέμα της αξιολόγησης και του χρέους –να ταυτιστεί πλήρως με τον πολιτικό του μέντορα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να πέσει η κυβέρνηση– πετάχτηκε στον πολιτικό Καιάδα. Μεσούντος του θέρους κι ενώ η Εξεταστική για την Υγεία στη Βουλή βγάζει φαντάσματα και σκελετούς για τη ΝΔ, ο Μητσοτάκης και η ομάδα που τον συμβουλεύει αποφάσισαν πως το… νέο πεδίο δόξης λαμπρό για το κόμμα τους είναι να στοχοποιήσουν τον Πάνο Καμμένο. Υιοθετώντας πλήρως κάποιους από τους ισχυρισμούς του ισοβίτη Γιαννουσάκη που υποτίθεται ότι εμπλέκουν τον υπουργό Άμυνας σε συνωμοσία κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «σικελοποίηση» της πολιτικής ζωής. Για τον Καμμένο, όχι για το «Νoor 1» και την εμπλοκή μεγάλων ονομάτων στην υπόθεση.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη εκτιμούν πως ο Π. Καμμένος αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της συγκυβέρνησης και αργά ή γρήγορα ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να τον απομακρύνει από το υπουργείο. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η ΝΔ μόνο οφέλη θα έχει απ’ αυτή την ιστορία. Στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας απομακρύνει τον Π. Καμμένο θα μπορούν, όπως λένε, να υποστηρίξουν ότι από τη δική τους πίεση αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να τα σπάσει με τον κυβερνητικό εταίρο. Αν πάλι ο πρωθυπουργός επιλέξει να στηρίξει μέχρι τέλους, όπως φαίνεται, τον υπουργό του, τότε θα μπορούν να λένε ότι είναι «όμηρος του Καμμένου» και ότι πάνω απ’ όλα «βάζουν την παραμονή τους στην εξουσία».

Ωστόσο, τα όνειρα και τα πολιτικά σχέδια επί χάρτου πόρρω απέχουν από την αλήθεια. Η συμπόρευση με εκδότες (βλ. τηλεοπτικές άδειες), ισχυρούς επιχειρηματίες (βλ. «Noor 1») και όσους, εντός κι εκτός Ελλάδας, επιθυμούν διακαώς την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης αποτελεί στρατηγική άρνησης και καμένης γης, που πολλοί πιστεύουν ότι θα στραφεί τελικώς εναντίον τους. Πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την επιτροπεία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter