Ο Κιμ Φίλμπι και τα παιδιά του Κέιμπριτζ. Ένα πολιτικό θρίλερ κατασκοπείας, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Ο Κιμ Φίλμπι και τα παιδιά του Κέιμπριτζ. Ένα πολιτικό θρίλερ κατασκοπείας, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Οι ιστορίες κατασκοπείας γοητεύουν πάντα το κοινό. Πολύ περισσότερο η εκρηκτική υπόθεση των «Magnificent Five» του Κέιμπριτζ. Η αποκάλυψη – με καθυστέρηση δεκαετιών – του δικτύου κατασκοπείας, που ήταν εγκατεστημένο στις κορυφαίες θέσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και του διπλωματικού σώματος, συγκλόνισε τη Δύση.

Ο Κιμ Φίλμπι, ο επικεφαλής του τομέα κατασκοπείας κατά της ΕΣΣΔ, ήταν από το ΄30 ιδεολογικός πράκτορας των Σοβιετικών στους οποίους έδινε πολύτιμές πληροφορίες. Στο δίκτυο των «Πέντε» συμμετείχαν ακόμη οι Γκάι Μπέρτζες, Ντόναλντ Μακλίν, Τζον Κέρνκρος και Αντονι Μπλαντ. Οι τρεις πρώτοι διέφυγαν μετά από απίστευτες περιπέτειες στη Μόσχα. Ο τέταρτος αποβλήθηκε από το διπλωματικό σώμα. Ο πέμπτος συνέχισε, μέχρι την αποκάλυψη του το 1979, να είναι ο επίσημος τεχνοκριτικός της βασίλισσας Ελισάβετ που ήταν και τρίτη εξαδέλφη του!

Την πεντάδα περιέβαλαν πολυάριθμοι διανοούμενοι με διαφορετικό βαθμό ανάμειξης. Ξεχωριστός ανάμεσα τους ο Τζορτζ Μπλέικ που κατέστρεψε το δυτικό δίκτυο υποκλοπών κάτω από το Ανατολικό Βερολίνο.

Το τεύχος θα ήταν ατελές αν δεν φώτιζε τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που ώθησαν τους νεαρούς γόνους της αριστοκρατίας και της ανώτερης αστικής τάξης να υπηρετήσουν με αφοσίωση τον κομμουνισμό. Νεαροί γόνοι προορισμένοι να αποτελέσουν την ηγετική ελίτ και την αποικιακή γραφειοκρατία, συνταράχτηκαν από τη νίκη του φασισμού στην Ισπανία και τη ναζιστική απειλή. Αλλαξαν στρατόπεδο και πρόσφεραν αφιλοκερδώς και με ρίσκο τις υπηρεσίες του. Τέσσερις απ΄ αυτούς έμειναν αμετανόητοι μέχρι τέλους. Το ίδιο και η «κόκκινη γιαγιά» Μελίτα Νόργουντ που είχε δώσει μυστικά της ατομικής βόμβας στην ΕΣΣΔ και αποκαλύφθηκε μόλις το 1999(!) αλλά έμεινε ατιμώρητη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter