Ο Κιμ πάτησε το κουμπί: Παγκόσμιος συναγερμός – Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Κιμ πάτησε το κουμπί: Παγκόσμιος συναγερμός – Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παιχνίδια εξουσίας: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο νωρίς σήμερα από χώρο κοντά στην πρωτεύουσά της Πιονγκγιάνγκ ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία, δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο.

Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας είπαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ λίγο πριν τις 06.00 σήμερα.

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών αποκλιμακώθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες όπου ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους κοντή στη νήσο Γκουάμ, επικράτεια των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με “φωτιά και οργή” εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Άμεση αντίδραση από ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα εκτάκτως έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

Τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο.

Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης.

«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ο πύραυλος έπεσε στα ύδατα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκαΐντο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

“Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ”, είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάσθηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, πρόσθεσε.

Η Κίνα εκτίμησε σήμερα ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται πλέον σε σημείο «καμπής» και ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η Χούα Τσουνγίνγκ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις και οι κυρώσεις» εναντίον της Βόρειας Κορέας «δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα».

Στο μεταξύ ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα δήλωσε σήμερα ότι το είδος του βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να φτάσει ως το νησί Γκουάμ, ένα αμερικανικό έδαφος στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

«Το βεληνεκές του πυραύλου ήταν περίπου 5.000 χιλιόμετρα. Προφανώς ένας τέτοιου είδους πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στο Γκουάμ», τόνισε ο Ονοντέρα.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι όλα τα κομμάτια του πυραύλου έπεσαν 1.180 χιλιόμετρα μακριά από το νησί Χοκάιντο τη βόρειας Ιαπωνίας. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter