Ο Κόρτο Μαλτέζε στη Formula 1

Ο Κόρτο Μαλτέζε στη Formula 1

Σαν σήμερα στις 20 Αυγούστου του 1995 ο Ιταλός δημιουργός του Κόρτο Μαλτέζε, πέθανε, στη Λωζάννη, από καρκίνο. Όμως οι περιπέτειες του τυχοδιώκτη ναυτικού συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να συναρπάζουν τους λάτρεις των εικονογραφημένων αφηγήσεων.

Όλοι γνώριζαν τον Πρατ από τον ήρωά του όμως λίγοι έμαθαν πως ο διάσημος δημιουργός κόμικ είχε σχεδιάσει ένα μονοθέσιο της Formula 1.

Ο Ούγκο Εουτζένιο Πρατ (Hugo Eugenio Pratt) γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1927 στο Ρίμινι της Ιταλίας. Στα νεανικά του χρόνια αρκούνταν να γνωρίζει διάφορες γωνιές του κόσμου, ακολουθώντας τους γονείς του στις περιπλανήσεις τους, πρώτα στη Βενετία, ύστερα στην Αιθιοπία και κατόπιν ξανά στην Ιταλία, όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη των κόμικς. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 μετακόμισε στην Αργεντινή, όπου σχεδίασε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή κόμικς του: τον «Λοχαγό Κερκ», τον «Ερνι Πάικ», την «Άννα της Ζούγκλας». Στην Ευρώπη επέστρεψε το 1964. Το 1967 έκανε την πρώτη ιστορία («Η μπαλάντα της αλμυρής θάλασσας») τού πιο δημοφιλούς ήρωά του, του Κόρτο Μαλτέζε, ένα κόμικ που πάντρευε την εξωτική περιπέτεια με τη λογοτεχνική κομψότητα, στα πρότυπα των ιστοριών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, που ο ίδιος δεν έκρυβε ότι λάτρευε. Ο κεντρικός ήρωας είναι ναυτικός, με τη χαρακτηριστική φαβορίτα και το σκουλαρίκι στο αριστερό αφτί.

Ψάχνοντας την σχέση του Κόρτο Μαλτέζε με τα αυτοκίνητα βρήκαμε την σχέση του Ούγκο Πρατ με την Formula 1. Ο Ιταλός δημιούργησε την εμφάνιση της Ligier JS39 που οδήγησε ο Μάρτιν Μπράντλ για τα δύο τελευταία Grand Prix του 1993, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Όπως συνέβαινε με τις δημιουργίες του Πρατ για κάποιους η εμφάνιση της Ligier ήταν ένα αριστούργημα για κάποιους άλλους ήταν ισοδύναμη με την παραλλαγή του θωρηκτού Ποτέμκιν.

Σε μια εποχή που η χορηγία των καπνοβιομηχανιών δεν απαγορευόταν, η Ligier και η Gitanes αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάτι νέο για να προωθήσουν την συμμετοχή τους στους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς του 1993. Η συμφωνία με τον Ιταλό καλλιτέχνη έγινε για ένα «Art Car» αφού η ομάδα δεν είχε τα χρήματα για να βαφτούν και τα δύο της αυτοκίνητα. Επιπλέον υπήρχε και ο… φόβος η δημιουργία του Πρατ να είναι ελαφρά αφηρημένη και να μην ξεχωρίζει το… προϊόν.

Το αυτοκίνητο του Μάρτιν Μπραντλ βάφτηκε στα χρώματα λευκό, μαύρο και με δύο αποχρώσεις του μπλε χαρακτηριστικές του Gitanes, μαζί με το αναγνωρίσιμο λογότυπό του. Η ιδιαιτερότητα του ήταν πως μερικά γράμματα της μάρκας τοποθετήθηκαν και σχεδιάστηκαν σε συγκεκριμένες γωνίες για να υποδείξουν το όνομα του τσιγάρου.

Το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχε η συμμετοχή του Μπράντλ ήταν μία έκτη θέση στην Αδελαΐδα και ήταν ένας καλός τρόπος για να κλείσει η χρονιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter