Ο κύβος ερρίφθη: Αναστολή της Αυτονομίας της Καταλονίας αποφάσισε η Μαδρίτη

Ο κύβος ερρίφθη: Αναστολή της Αυτονομίας της Καταλονίας αποφάσισε η Μαδρίτη

Η Ισπανία ξεκίνησε τη διαδικασία αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας ενώ δέχεται απειλές για κήρυξη της Ανεξαρτησίας της περιοχής.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου,  συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο το ερχόμενο Σάββατο για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος ώστε να αρθεί η αυτονομία της περιοχής.

«Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για να επαναφέρει τη νομιμότητα στην αυτόνομη περιοχή της Καταλονίας» αναφέρει η δήλωση του Μαριάνο Ραχόι με την οποία απαντά στην επιστολή του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουιτζντεμόν (φωτογραφία κάτω).

Το άρθρο 115 του Ισπανικού Συντάγματος του 1978, επιτρέπει στην Μαδρίτη σε περίπτωση κρίσης να αναλάβει την άμεση διακυβέρνηση μιας αυτόνομης περιοχής. Το άρθρο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ έως σήμερα. 

Την ίδια στιγμή οι Καταλανική ηγεσία απειλεί πως σε αυτή την περίπωση θα προχωρήσει σε άμεση ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα:

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόν είχε δηλώσει ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο με την Καταλονία.

«Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και συνεχίσει την καταστολή, το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, αν κριθεί σωστό, στην ψηφοφορία για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε επιστολή που απέστειλε στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με πηγές, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα προχωρήσει το Σάββατο στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος μετά την επιστολή του Πουτζντεμόν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter