Ο Κυριάκος ονειρεύεται (πάλι) πλαφόν στην Παιδεία

Ο Κυριάκος ονειρεύεται (πάλι) πλαφόν στην Παιδεία

Την επομένη της ανακοίνωσης των βάσεων για την είσοδο των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τιτίβισε ένα μικρό αλλά άκρως αποκαλυπτικό μήνυμα το οποίο «χάθηκε» στη σκόνη που σήκωσε ο ανασχηματισμός.

«Η εισαγωγή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με πολύ χαμηλή βαθμολογία υπονομεύει την έννοια της ανώτατης εκπαίδευσης» έγραφε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεπερνώ την άγνοια του προέδρου της ΝΔ για το γεγονός ότι η πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ οφείλεται στις μειωμένες επιδόσεις των υποψηφίων επειδή τα θέματα φέτος ήταν δυσκολότερα και οι θέσεις των εισακτέων περισσότερες.

Θα μείνω στο ερώτημα ποια είναι η έννοια της ανώτατης εκπαίδευσης αν όχι για να προετοιμάσει τους μαθητές με τα εφόδια εκείνα που θα τους φάνουν χρήσιμα στον ενήλικο βίο τους όπως για παράδειγμα με την πολύτιμη αίσθηση ότι διάγουμε εν κοινωνία παράλληλα φυσικά με την επαγγελματική τους κατάρτιση;

Γιατί για παράδειγμα δεν μπορεί να περνάει σε ένα τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ένα παιδί με βαθμολογία κάτω του δέκα; Και γιατί αυτό το παιδί από το πέρασμά του από το ΤΕΙ δεν θα βγει στην κοινωνία καλύτερος άνθρωπος. Και στο όνομα ποιου οράματος και υπέρ ποιών στρωμάτων θα κλείσουμε το δρόμο αυτού του παιδιού προς την απόκτηση παιδείας και εφοδίων για το υπόλοιπο της ζωής τους;

Η αλήθεια είναι ότι στην αντίληψη του προέδρου της ΝΔ περί αριστείας και την ώρα που παγκοσμίως τα πιο πετυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα είναι εκείνα που επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στην ανώτατη εκπαίδευση, αυτός ονειρεύεται ένα εξεταστικοκεντρικό σύστημα με πλαφόν στο πολύτιμο αγαθό της παιδείας.

Την ώρα που όλες οι κοινωνίες αποδέχονται ότι η παιδεία (μαζί με την οικογένεια) είναι εκείνη που διαπαιδαγωγεί τους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται κοινωνίες των αρίστων (με τα γνωστά παράθυρα για τα δικά τους παιδιά) και μονόδρομων για τους πληβείους οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες.

Τα υπόλοιπα «πλαφόν» προς την «επιτυχία» και την κοινωνική ανέλιξη, σαν τη βαθμολογία που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, τα βάζουν οι κοινωνίες μόνες τους. Είναι το μέγεθος του πορτοφολιού, η επωνυμία του life style, η οικογενειοκρατία και τόσα και τόσα άλλα που συντηρούν τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Ρίξτε μια ματιά στα δημοσιεύματα για τις λίστες της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές και θα καταλάβετε.

ΥΓ: Αλήθεια, στο πανεπιστήμιο που σπούδασε επί πληρωμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ τι πλαφόν υπάρχει για εγγραφή; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter