Ο Μελανσόν ζήτησε την αφαίρεση της σημαίας της ΕΕ από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ο Μελανσόν ζήτησε την αφαίρεση της σημαίας της ΕΕ από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Την αφαίρεση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την γαλλική Εθνοσυνέλευση ζήτησε με τροπολογία που υπέβαλε ο ηγέτης του αριστερού γαλλικού κόμματος των «Ανυπότακτων» Ζαν Λουκ Μελανσόν και οι βουλευτές του.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η αρμόδια Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης θα εξετάσει την τροπολογία που κατατέθηκε από τους 17 βουλευτές των «Ανυπότακτων» και στην οποία ζητούν την απόσυρση της σημαίας της Ε.Ε από το κτίριο «Palais Bourbon» (δίπλα στο Σηκουάνα).

Ενώ στην προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία ο Mελανσόν έφερε στο προσκήνιο τη γραμμή του λεγόμενου ευρωπαϊκού «ρεφορμισμού» και μίλησε για «φιλικό διαζύγιο» με την Ε.Ε. σε περίπτωση που αυτή δεν προχωρούσε σε ικανές παραχωρήσεις, μετά τις εκλογές, ο Γάλλος Κομμουνιστής φαίνεται ότι επέστρεψε σε πιο τυπική ρητορική όπως αναφέρει και ο Κόκκινος Ουρανός.

“Ειλικρινά, πρέπει να το ανεχθούμε αυτό;”, είπε, μιλώντας για τη σημαία της ΕΕ που ήταν δίπλα δίπλα με την γαλλική σημαία και την σημαία των Ηνωμένων Εθνών στη Συνέλευση.

Η τροπολογία φαίνεται σαν ένα καθαρό κείμενο νατιβιστικού λαϊκισμού, (nativism = πολιτική που ευνοεί τα συμφέροντα των αυτοχθόνων) καθώς αναφέρεται στο «ιστορικό πολιτικό σχέδιο της ανεξαρτησίας» της Γαλλίας, αλλά μαλακώνει μετά, καθώς μνημονεύει την σημαία των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι «στο πνεύμα της ανεξαρτησίας και της προαγωγής της ειρήνης».

Το «Εθνικό Μέτωπο» έσπευσε να χαιρετίσει την πρωτοβουλία.

«Έχουν δίκιο. Είμαστε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μόνο η γαλλική σημαία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Λουί Αλιό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε για «υφέρποντα εθνικισμό»!

«Υπάρχουν δύο πράγματα που δεν μου αρέσουν στο κόμμα του Jean-Luc Mélenchon», είπε ο εβραϊκής καταγωγής πολιτικός που είχε υπηρετήσει και ως Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. «Ο εθνικισμός και η άρνηση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε.

Όταν ζητήθηκε να αποσύρει την ευρωπαϊκή σημαία από το ημικύκλιο της Εθνοσυνέλευσης, είπε «η ευρωπαϊκή σημαία δεν είναι η σημαία μιας οντότητας έξω από μας, είναι η σημαία μας».

«Όταν πας σε ένα αεροδρόμιο, είσαι “πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δεν είσαι “Γάλλος πολίτης”», τόνισε ο Moscovici εκφράζοντας τη λύπη του για αυτό τον υφέρποντα εθνικισμό που «δεν έχει μέλλον και δεν έχει καμία θέση».

Πάντως έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει ομοιότητα μεταξύ της Αριστεράς και του Εθνικού Μετώπου. «Όχι, είναι πολύ διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπερδεύει τους “les fachos” και τους “les fâchés”, (κάτι σαν λογοπαίγνιο: τους «φασίστες» με τους «θυμωμένους») και ότι σέβεται τον Jean-Luc Mélenchon, και τις αξίες του και τις μάχες του.

Και κατέληξε: «Σήμερα, μια Αριστερά που δεν είναι ευρωπαϊκή δεν είναι Αριστερά, είναι Αριστερά έξω από το πεδίο της πραγματικότητας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter